Un popor nu se innoieste dintr o data, cum ai semana un lan de grau, sa iasa tot in aceeasi zi si sa creasca tot in acelasi fel. Un popor se altoieste om cu om, ca pom cu pom intr o livada. Daca ai gradinari priceputi, altoiuri bune si vreme prielnica. Nu poti zice: Sa facem oameni []Un popor nu se innoieste dintr o data, cum ai semana un lan de grau, sa iasa tot in aceeasi zi si sa creasca tot in acelasi fel.

Un popor se altoieste om cu om, ca pom cu pom intr o livada. Daca ai gradinari priceputi, altoiuri bune si vreme prielnica.

Nu poti zice: Sa facem oameni noi cum ai face pe banda un stoc de incaltaminte, o mie de perechi de cizme intr o ora! Caci atunci ies cizme, nu ies oameni!Omul nou se altoieste ca o mladita nobila intr un butuc salbatic. Cu o mana fina, cu o metoda fina, cu o pricepere si o rabdare parinteasca.

In aceasta operatie fina, omul are partea sa, iar Dumnezeu Isi are partea Lui.

Intai vine partea gradinarului. El trebuie sa aleaga vita, apoi mladita, apoi timpul si mijloacele de lucru.

Intai inima omului, apoi mugurii lui Hristos. Cuvantul care taie rana si promisiunile care ung si panseaza, alinand durerea si aducand bucuria.

Apoi Harul lui Dumnezeu este Soarele, care incalzeste si creste firea cea noua.

Pregatiti intai lucratorii buni si uneltele potrivite, apoi alegeti vremea prielnica si mergeti, altoind cu harnicie sfantaFolositi bine si cu grija mai ales cutitul. Sa nu taiati pe unde nu trebuie. Pipaiti bine locul potrivit si intai il mangaiati, apoi il ungeti, sa poata suporta mai usor sabia Cuvantului care trebuie sa patrunda pana unde este nevoie sa reteze de tot firea cea vecheApoi implantati fin si adanc mladita cea noua, avand grija sa o aparati de orice i ar putea aduce vreo vatamare ori smulgere Aparati o contra vanturilor potrivnice pana se va prinde adanc si se va intari.

Puneti i un sprijinitor apropiat care sa apere firea cea noua si sa o ajute in cresterea ei.

Oricine, dupa o operatie grea, are nevoie de un ajutor prietenos langa el. i ce operatie grea este nasterea din nou!Cel mai bun sprijinitor si aparator al unui om nascut din nou este rugaciunea.

Insotiti cu rugaciune totdeauna si indeaproape pe orice suflet nou-nascut in Hristos. Pana ce va afla el insusi sprijin in propria sa rugaciune. Un nou-nascut in Domnul are nevoie in primul rand de rugaciune.

Rugaciunea este curatirea sufletului. Inainte de hrana si de caldura, noul-nascut are nevoie in primul rand de curatire, de spalarea propriilor sale necuratii. Aceasta este rugaciunea si descarcarea sufleteasca.

Apoi se hraneste si se infasa.

Hrana unui suflet nascut din nou este Mana cea dulce si gustoasa a Cuvantului Sfant Biblia.

Al doilea lucru urgent necesar este acesta: sa se hraneasca cat mai des si cat mai mult din Cuvantul lui Dumnezeu. In felul acesta...