Crestinismul este religia care se deosebeste fundamental de toate celelalte religii. Oamenii care studiaza fenomenul religios detasati de realitatea existentei religiilor le pun pe toate de aceeasi parte, clasificandu-le doar dupa criterii accesibile categoriilor lorfilozofice. Or, a vorbi despre religie ca despre un fenomen generalacceptat, in care sa fie cuprinse toate religiile lumii, este ca si cumai pune []Crestinismul este religia care se deosebeste fundamental de toate celelalte religii. Oamenii care studiaza fenomenul religios detasati de realitatea existentei religiilor le pun pe toate de aceeasi parte, clasificandu-le doar dupa criterii accesibile categoriilor lorfilozofice. Or, a vorbi despre religie ca despre un fenomen generalacceptat, in care sa fie cuprinse toate religiile lumii, este ca si cumai pune de aceeasi parte, de pilda, binele si raul. O imagine elocventa a ceea ce inseamna Crestinismul fata de toate celelalte religii esteaceea in care ne imaginam o linie orizontala care sa insemne hotarul ce desparte pamantul de inaltul cerurilor, viata pamanteasca deviata cereasca. Toate religiile in afara Crestinismului, impreuna cuintemeietorii lor, sunt asezate intr-un asemenea grafic avand directiafinala indreptata inspre cele de jos, in adancurile pamantului, iar Crestinismul, avandu-L in prim-plan pe Mantuitorul Iisus Inviat, este asezat ca fiind singura sageata ce tasneste in sus, spre inaltimi infinite, in viata vesnica.

M-am gandit la aceasta imagine atunci cand s-a pus problemaierarhizarii poetilor romani din istoria Neamului nostru. Se intrebauunii: Oare, care poet este mai mare, Eminescu sau Cosbuc; Blagasau Macedonski; Arghezi sau Dorz? Nu cred ca se poate face o ierarhizare a poetilor care au scris si ei cate o poezie cu accent crestin, in care ierarhizare sa concureze si fratele Traian Dorz. E drept ca sunt poeti romani care au scris cu precadere multe poezii crestine, dar scrisul dorzian si nu ma refer aici numai la poezie este mult deasupra tuturor celor care, in opera lor, au amestecatlumina cu intunericul, albul cu negrul, binele cu raul. Fratele Traiana scris exclusiv pentru Hristos. Poetul bihorean oficiaza in slujba cuvintelor intr-o neintrerupta sarbatoare a creatiei/a crearii, ca un mare preot al sfintelor cuvinte.

Fratele Traian Dorz nu este numai Poetul prin excelenta, ci, in aceeasi masura, este si prozatorul, eseistul, invatatorul...