Predica a Patriarhului Romaniei la Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel: Sfintii Apostoli Petru si Pavel, doi oameni diferiti, chemati de Iisus Hristos sa vesteasca aceeasi Evanghelie a iubirii si a mantuirii. Sfantul Petru se numea Simon inainte de a se fi intalnit cu Iisus care i-a schimbat numele in Chefa (piatra). Acesta s-a nascut in []Predica a Patriarhului Romaniei la Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel:Sfintii Apostoli Petru si Pavel, doi oameni diferiti, chemati de Iisus Hristos sa vesteasca aceeasi Evanghelie a iubirii si a mantuirii.

Sfantul Petru se numea Simon inainte de a se fi intalnit cu Iisus care i-a schimbat numele in Chefa (piatra). Acesta s-a nascut in Betsaida Galileii, tatal sau se numea Iona, iar fratele sau Andrei, cel dintai chemat sa fie Apostol. Andrei l-a prezentat pe Simon lui Iisus spunandu-i: Am gasit pe Mesia. Ioan 1, 41. Simon Petru era casatorit si era pescar de profesie. Aceasta indeletnicire l-a invatat sa infrunte valurile marii, sa se osteneasca, sa se bucure de pescuire bogata sau sa-si asume esecul. Era o fire dinamica, spontan si plin de zel. Intr-o zi l-a intalnit pe Iisus din Nazaret care i-a schimbat viata si l-a facut din pescar obisnuit pescar de oameni , adica Apostol ca sa adune oameni pentru imparatia cerurilor pe care o predica Sf. Ioan Botezatorul si apoi Iisus zicand: Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia cerurilor. Matei 4, 7. Credinta sa iudaica a mostenit-o din familie si a cultivat-o la sinagoga, intr-un context iudaic, putin elenizat al Galileii, cu amestec de grupuri etnice diferite. Totusi, Simon Petru era un om simplu, el nu vorbea greaca, de aceea, mai tarziu a fost ajutat in misiunea sa de ucenicul sau, Ioan Marcu, fiind traducator pentru el din ebraica in greaca.

Sfantul Pavel se numea initial Saul. S-a nascut in Tarsul Ciliciei (azi, in Turcia), in diaspora, ca fiu al unor evrei deportati de romani. Era un om cu o vasta cultura teologica facuta in Tars si la Ierusalim. Era cetatean roman, adica un international. Vorbea limba greaca, fiind discipol al invatatului Gamaliel, un teolog al Legii lui Moise, era zelos. A fost contemporan cu Iisus din Nazaret, dar nu L-a intalnit niciodata cand Iisus a trait pe pamant. Din zel pentru traditia iudaica a presecutat noua comunitate a discipolilor lui Iisus din Nazaret. Dar, pe cand persecuta pe crestini, in Siria, langa Damasc, s-a intalnit cu Iisus cel Viu in ceruri, in lumina inaccesibila, Care l-a intrebat: Saule, Saule, de ce ma prigonesti? Fapte 9, 4. atunci a inteles ca Iisus din Nazaret este viu si ca El este cu adevarat Mesia. Tot atunci a invatat ca Iisus Hristos, Capul Bisericii este nedespartit de Biserica, Trupul Sau. Saul lovea in crestini, iar Hristos simtea durerea lor, caci viata lor era viata Lui si viata Lui era viata lor. Apoi, Saul, persecutorul, convertit si botezat, devine Pavel Apostolul, misionarul cel mai zelos al lui Hristos si al Bisericii Sale.

Diferiti ca loc de nastere si cultura sau formare profesionala, Sf. Petru si Pavel au fost chemati la apostolat tot in mod diferit si au primit de la Hristos si de la Biserici misiuni diferite: Sf. Petru predicarea Evangheliei intre iudei, iar Sf. Pavel intre neamuri (gentoles, natius). Sf. Petru apare in listele celor doisprezece Apostoli, Sf. Pavel este cel de-al treisprezecelea Apostol. In planul Sau de mantuire a lumii, Hristos prefera pe fiecare om. Sf. Andrei este cel dintai chemat, Sf. Petru este cel dintai in liste, Sf. Ioan este cel mai iubit discipol, Sf. Pavel desi chemat ultimul, devine primul ca zel misionar. Cu fiecare persoana si cu fiecare popor, Hristos are in iubirea Sa o relatie preferentiala si unica, fiindca El se daruieste total fiecaruia din cei care cred in El si Il iubesc pe El.

Ce au in comun Sf. Apostoli Petru si Pavel? Esentialul si plenitudinea, adica ferventa credinta in Hristos si comuniunea vie cu El. Sf. Petru a marturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui Viu. Matei 16, 16, iar Sf. Pavel a marturisit ca in Hristos locuieste trupeste toata plinatatea dumnezeirii Coloseni 2, 9, iar tainic, credinta crestina este taina lui Dumnezeu care S-a aratat in trup, S-a indreptat in Duhul, a fost vazut de ingeri, s-a propovaduit intre neamuri, a fost crezut in lume, S-a inaltat intru slava. I Timotei 3, 16. Ambii Apostoli au avut o puternica experienta a pocaintei sau a convertirii: Petru s-a lepadat de Hristos de trei ori, apoi a plans cu amar( Luca 22, 62 ) si L-a iubit pe Hristos pana la moarte martirica; Pavel a persecutat Biserica lui Hristos, apoi a regretat aceasta toata viata lui si a lucrat apoi greseala sa in si pentru Biserica mai mult ca oricare altul.

Sf. Petru si Pavel mai au in comun dragostea lor puternica pentru Hristos si pentru Biserica Sa. Biserica este zidita pe piatra credintei marturisita de Petru, adica pe marturisirea divinitatii lui Iisus Hristos (Matei 16, 13- 20). De aceea, Sf....