Deja de aproape 20 de ani, mari misionari rusi precum Daniil Sysoev, Andrei Kuraev, Piotr Mescerinov, Ghennadii Fast, Arsenii Sokolov s.a. vorbesc despre necesitatea catehezei inainte de Botez, Cununie, Spovedanie si Impartasire, iar unii dintre acesti teologi opteaza chiar pentru reintroducerea institutiei catehumenatului, asa cum era ea si in trecutul Bisericii. Spre bucuria ortodocsilor constienti, []Deja de aproape 20 de ani, mari misionari rusi precum Daniil Sysoev, Andrei Kuraev, Piotr Mescerinov, Ghennadii Fast, Arsenii Sokolov s.a. vorbesc despre necesitatea catehezei inainte de Botez, Cununie, Spovedanie si Impartasire, iar unii dintre acesti teologi opteaza chiar pentru reintroducerea institutiei catehumenatului, asa cum era ea si in trecutul Bisericii.

Spre bucuria ortodocsilor constienti, in data de 2 februarie 2011, Soborul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotarat efectuarea obligatorie a catehezei inainte de Botez si Cununie in tot cuprinsul Patriarhiei Moscovei si demararea discutiilor privind reintroducerea institutiei catehumenatului. Pana la elaborarea unor programe oficiale de catehizare, responsabilitatea pentru elaborarea si implementarea metodelor si ghidurilor de catehizare revine ierarhilor si departamentelor misionare de pe langa centrele eparhiale. Putine eparhii au elaborat si implementat vreun plan concret de catehizare, dar e salutabil faptul ca unii preoti, fara sa astepte directive de sus , ci probabil fiind insufletiti de exemplele Sfintilor Parinti sau ale misionarilor contemporani, au inteles necesitatea catehezei si s-au pus pe treaba. Un adevarat exemplu de atitudine si organizare a lucrarii de catehizare l-a aratat IPS Vichentie, mitropolitul Uzbekistanului si al Asiei Centrale. Imediat dupa alegerea sa in noul scaun arhieresc, mitropolitul nascut pe malul Prutului a pornit un amplu program de catehizare in inima Asiei. La 4 octombrie 2011, Inaltpreasfintia Sa a organizat o intalnire cu clericii eparhiei in care a anuntat preotilor urmatoarele sarcini:Fiecare candidat la Botez trebuie sa asiste si sa insuseasca 12 lectii/cateheze. Daca candidatul la botez este de varsta mica, la aceste cateheze trebuie sa asiste nasul de botez (care trebuie sa fie de acelasi sex cu pruncul), precum si parintii pruncului.

Daca candidatul la botez este grav bolnav sau in pericol de moarte, acesta trebuie botezat imediat, in baza marturisirii de credinta, iar...