10 Cerul ia aminte la orice cuvant rostit de gura ta omule (Matei 12, 36-37). Pamantul la fel. Numai tu nu iei seama ce vorbesti? Cei din cer te aud. Cei de pe pamant te vad ce vorbesti si ce faci. Numai tu nu te cutremuri? Atatia se ingrozesc ce vorbesti. Numai tu []10 Cerul ia aminte la orice cuvant rostit de gura ta omule (Matei 12, 36-37).

Pamantul la fel.

Numai tu nu iei seama ce vorbesti?Cei din cer te aud. Cei de pe pamant te vad ce vorbesti si ce faci.

Numai tu nu te cutremuri?Atatia se ingrozesc ce vorbesti. Numai tu omule, nu?11 Cand se propovaduieste Cuvantul lui Dumnezeu, cerurile iau aminte si asculta Tu omule cum asculti la El?Luati aminte cum ascultati ne instiinteaza Hristos (Luca 8, 18).

Pentru ca cine nu asculta Cuvantul lui Hristos, acela nici nu-L va intelege niciodata (Ioan 8, 43).12 A tine seama de trecut, este o mare intelepciune.

Nimeni nu se va putea indrepta niciodata in viitor daca nu-si va aduce aminte ca sa traga invatatura din cele petrecute mai demult.

Toata istoria trecutului este o carte plina de invataminte, de care orice om care vrea sa ajunga bine, trebuie sa tina seama cu grija.13 Nimeni dintre noi n-a crescut invatat.

Pana la noi, cati inaintasi ai nostri au muncit din greu, au luptat si s-au jertfit pentru ca noi astazi sa ne putem bucura de o stare pe care ei, sute si mii de ani, n-au avut-o, dar au muncit pentru ca s-o avem noi.14 Cate mijloace care ne usureaza si ne infrumuseteaza astazi viata noastra, parintii nostri nu le-au avut.

Cata experienta ne-a ramas de la ei!Cate invataminte din munca si din lupta lor!Cate binefaceri in urma jertfelor lor!Cat de indatorati le suntem!Cat de recunoscatori trebuie sa le fim!15 Sa ia bine seama orice tanar la aceste adevaruri.

Caci daca nu se va simti adanc legat de radacina sanatoasa a...