In epistola sa catre Efeseni cap. 6, Apostolul Pavel are o minunata infatisare a crestinului luptator contra ispititorului diavol. Iata ce fel de arme recomanda Apostolul Pavel pentru un bun ostas al lui Hristos: Imbracati-va in toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impotriva uneltirilor diavolului. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii []In epistola sa catre Efeseni cap. 6, Apostolul Pavel are o minunata infatisare a crestinului luptator contra ispititorului diavol. Iata ce fel de arme recomanda Apostolul Pavel pentru un bun ostas al lui Hristos: Imbracati-va in toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impotriva uneltirilor diavolului. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si a sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii Pentru aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua aceea rea si sa ramaneti in picioare dupa ce veti fi biruit totul.

Stati gata dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau.

Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu Faceti in toata vremea tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta cu toata staruinta si cu rugaciune pentru toti sfintii (fratii) (Efes. 6, 11-18).

Sa cercetam mai cu de-amanuntul cele spuse mai sus de Sf. Ap. Pavel caci ele ne privesc indeaproape pe noi, toti ostasii Domnului.

Ele sunt in chip deosebit ale noastre.

Intai si intai apostolul Domnului zice: Imbracati-va in toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva mestesugirilor diavolului Asta inseamna ca uneltirile diavolului nu se pot birui decat cu har si putere de sus, de la Dumnezeu intarindu-ne puterile noastre cele sufletesti. Lupta noastra impotriva vrajmasului diavol este o lupta duhovniceasca; si aceasta lupta se poate castiga numai cu arme duhovnicesti. Poti fi un trup tare si mare cat un munte, caci diavolul te biruie si isi bate joc de tine daca nu esti inarmat cu mare putere duhovniceasca. Goliat era un urias inarmat cu fier dar a fost biruit de David, cel inarmat cu increderea si cu Duhul lui Dumnezeu. Stati gata dar, avand mijlocul incins cu adevarul Ce inseamna asta? Inseamna ca un credincios trebuie sa fie, inainte de toate, inarmat cu adevarul Evangheliei Sa vada lumea si viata in lumina adevarului Evangheliei Diavolul este tatal minciunii si el cauta sa puna inaintea noastra lumea si viata intr-o infatisare mincinoasa ca s-o traim in chefuri, in betii, in pofte, in desfranari trupesti Fata de aceasta viata pierzatoare, Evanghelia pune in fata noastra viata cea adevarata in lumina ei cea adevarata. Pe aceasta trebuie s-o traim Sa fim incinsi cu adevarul, adica sa luptam in contra vietii celei mincinoase Diavolul a umplut lumea cu minciuni de toate soiurile.

Un ostas al Domnului trebuie sa fie un luptator contra minciunii. Lui nu trebuie sa-i pese si sa-i fie frica de nimeni, ci sa strige dupa minciuna ori in ce chip ar vedea-o, ori in ce loc s-ar intalni cu ea. In acest inteles zice Scriptura: Pana la moarte sa te lupti pentru adevar, iar Domnul Dumnezeu va lupta pentru tine (Int. lui Sirah 4, 32-33). Imbracati-va cu platosa neprihanirii (zaua dreptatii) zice mai departe apostolul Domnului. Zaua este camasa de fier pe care o imbracau mai demult luptatorii. Prin asta ei se asigurau contra sagetilor vrajmasului. Ele nu puteau patrunde prin camasa de fier. Aceasta zaua ne trebuie si noua. titi care este aceasta zaua? Este viata curata, ferita de pacat, o viata fara de prihana. Aceasta este viata cea traita cu Domnul, cea cuprinsa si carmuita de Duhul Domnului. Pacatul este usa ce i se deschide diavolului, spre a intra in inima noastra un steag al Satanei infipt in campul nostru de lupta. Zaua dreptatii , viata cea fara prihana, ne apara impotriva Satanei.

Medicii spun ca oasele cele mai tari din trupul omenesc sunt acelea ce apara inima Tot astfel, Sf. Ap. Pavel pune, pentru apararea inimii, doua din cele mai tari scuturi: adevarul si neprihanirea, dreptateaSatana este si un mare vrajmas al dreptatii. El a rasturnat aproape cu totul tronul dreptatii din lume si a pus in locul lui strambatatea, inselaciunea, miselia. Un ostas al Domnului trebuie sa lupte oriunde pentru dreptate sa insetoseze dupa dreptate, luptand pentru izbanda dreptatii. Incaltati-va picioarele cu ravna Evangheliei pacii ni se spune mai departe. Asta inseamna ca lupta si viata noastra trebuie sa se reazeme pe terenul cel tare si de neclintit al Evangheliei. Cel ce nu se reazema pe Evanghelie, pe puterea de nebiruit a invataturilor Evangheliei, a pierdut terenul si a pierdut lupta contra IspititoruluiPicioarele noastre incaltate cu ravna Evangheliei pacii mai inseamna si aceea ca trebuie sa umblam mereu numai in caile si poruncile Domnului Pe calea cea stramta , pe calea vietii, aratata in Evanghelia Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Evanghelia Sa ne da si darul pacii, pacea cea dulce a sufletului, pe care nici toate bogatiile si placerile din aceasta lume nu ne-o pot da. Peste toate, luati pavaza credintei , zice mai departe Sf. Ap. Pavel. Caci pavaza, scutul, era arma cea mai insemnata in razboaiele cu sageti. Cu pavaza se apara luptatorul de sagetile vrajmasului.

O asa insemnatate are si pavaza credintei pentru viata noastra. Pavaza credintei inseamna sa avem o credinta vie, intelegatoare si lucratoare. Trebuie sa avem o credinta tare si neclintita care duce la o incredere neclintita in Dumnezeu la o ascultare desavarsita de toata voia lui Dumnezeu, in toate lucrurile si in toate zilele noastre La o predare si ascultare a noastra intru totul de Cuvantul si Duhul lui Dumnezeu.

Toate sunt cu putinta celui care are o astfel de credinta o astfel de credinta muta si muntii De o astfel de credinta se izbesc neputincioase toate sagetile vicleanului, ca de un scut puternic. Luati coiful mantuirii zice mai departe Sfantul Pavel.

Coiful sta sus, deasupra tuturor armelor. Asta inseamna ca privirile noastre...