1. Nu zice niciodata: Mai bine sa cad in mainile lui Dumnezeu decat in mainile oamenilor Ci teme-te de pacat si fie-ti groaza de rau, ca sa nu cazi nici in unele. Teme-te de pacatul fiecarei neascultari de voia lui Dumnezeu sau de a fratilor tai, caci amandoua duc la pedeapsa. 2. Fie-ti groaza de []1. Nu zice niciodata: Mai bine sa cad in mainile lui Dumnezeu decat in mainile oamenilor Ci teme-te de pacat si fie-ti groaza de rau, ca sa nu cazi nici in unele.

Teme-te de pacatul fiecarei neascultari de voia lui Dumnezeusau de a fratilor tai,caci amandoua duc la pedeapsa.2. Fie-ti groaza de orice usuratate in umblarea fata de sfintenia si dreptatea lui Dumnezeu sau a Lucrarii Sale.

Caci oricine face cu nebagare de seama lucrarea lui Dumnezeu este si va fi blestemat,atat in fata lui Dumnezeu, cat si a alor lui.3. Dintre putinele lucruri trupesti pe care le are omul in viata asta, nici unul nu ramane statornic in ini ma lui.

Nici unul nu-l insoteste pana la moarte.

Pe nici unul nu-l tine cu el in vesnicie.

Numai bucuria partasiei lui Hristos este singura care poate ramane inimii omului pe totdeauna.4. Copilaria isi are lucrurile ei, dar care tin numai atat cat tine copilaria. Uneori si mai putin.

Tineretea si sanatatea,puterea si frumusetea,prieteniile si averea toate acestea isi au si ele, fiecare, bucuriile lor.

Dar umbrite si otravite adesea, chiar asa scurte cum sunt, de atatea amaraciuni si dezamagiri.

Numai bucuriile lui Dumnezeu tin vesnic.5. Da, numai bucuria lui Hristos primita in inima si purtata prin ascultarea Cuvintelor Sale este si ramane adevarata si statornica bucurie pe totdeauna, fericind sufletul care a aflat-o.6. N-ar trebui sa poata vorbi despre invatatura lui Hristos nimeni care n-a inteles ce inseamna a-l iubi pe altul dupa cum l-a iubit si pe el Mantuitorul Iisus.

Caci daca toate poruncile Domnului sunt adevaratesi daca pentru mantuire esti dator sa le tii pe toate, pe toate acestea, intocmai cum le-a spus El,si daca toate poruncile Lui mari se cuprind intr-una singura: sa iubesti, apoi cat de mare trebuie sa fie aceasta porunca mare! i cat de datori trebuie sa stim ca suntem s-o tinem intocmai (Mt 22, 36-40)!7. Pentru un suflet credincios, a iubi nu este indeplinirea unei porunci, ci este favorul unei bucurii.

Fiindca in adevarata iubire, totul este numai favor, numai bucurie. O bucurie prelungita, o bucurie imbogatita mereu,atat in rugaciune, cat si in munca,atat in lacrimi, cat si in cantari,atat in singuratate, cat si intre frati,adica in toate, totdeauna, numai bucurii si fa-voruri.8. Iubind pe parinti ca Iisus,iubind pe sot ca Iisus,iubind pe copii ca Iisus,iubind pe frati ca Iisus,iubind pe straini si pe vrajmasi ca Iisus,iubind pe toti ca Iisus, nimic nu-ti pare greu, nimic nu-ti pare lung, nimic nu-ti pare amar si nimic nu-ti pare cu neputinta.9. Iata, in aceasta sta toata taina fericirii, pe care o afla atat de putini oameni. Dar fara de care omul nu in-telege nimic si nu se alege cu nimic din toata invatatura lui Hristos.

Dragostea nu slujeste niciodata pentru foloasele lumesti.

Nu osteneste pentru lauda lumeascasi nu se jertfeste pentru rasplatiri lumesti.10. Dragostea din Dumnezeu face totul pentru bucuria ca iubeste. i ca poate face ceva pentru a se descarca de puterea si de caldura acestei iubiri cu care se improspateaza mereu dintr-un izvor nesecat, din nesecatul ei Izvor...