Mitropolitul Serafim a fost intrebat ce ar trebui sa se faca pentru o mai mare incredere intre fratii ostasi si preotii Bisericii. Printre altele, IPS Sa a spus ca fratii ostasi trebuie sa devina inima Bisericii. Cum ar trebui sa intelegem aceasta? Inima Bisericii este nucleul, avangarda si partea jertfitoare a Bisericii. Acest element viu []Mitropolitul Serafim a fost intrebat ce ar trebui sa se faca pentru o mai mare incredere intre fratii ostasi si preotii Bisericii. Printre altele, IPS Sa a spus ca fratii ostasi trebuie sa devina inima Bisericii. Cum ar trebui sa intelegem aceasta? Inima Bisericii este nucleul, avangarda si partea jertfitoare a Bisericii. Acest element viu si dinamic, luminos, veghetor si mobilizator a existat totdeauna in poporul lui Dumnezeu. Inima Bisericii sunt fiii lui Dumnezeu cei imprastiati pe care Domnul ii va aduna laolalta (Ioan 11, 52) la ospatul Imparatiei. Ei sunt turma cea mica carora Tatal a binevoit sa le dea Imparatia.

Inima Bisericii este formata din cei 20 000 de mucenici din Nicomidia (28 dec.), care au primit cununa muceniciei in timpul imparatului Diocletian. Inima Bisericii este data de cei 1000 de calugari aflati sub indrumarea duhovniceasca a Sf. Paisie Velicicovschi, monahi care au determinat miscarea isihasta din secolul al XVIII-lea, din Moldova. Inima Bisericii este data de multimea sihastrilor din codrii Moldovei, despre care Sfantul Ierarh Dosoftei (+ 13 dec) spune ca pe multi dintre ei el insusi i-a cunoscut. Inima Bisericii sunt acei parinti credinciosi care, prin viata lor jertfelnica, au nascut si crescut copii pentru Imparatia lui Dumnezeu.

In toate vremurile si generatiile, Biserica a avut inima ei care a preluat cu fidelitate mostenirea duhovniceasca dinaintea sa, a valorificat-o si a predat-o generatiei urmatoare. Biserica are programul ei care s-a dovedit a fi cuvant lamurit in foc, curatit de pamant, curatit de sapte ori si de aceea in slujba ei se pot pune acei care vor sa implineasca acest program. O conditie elementara si obligatorie pentru a fi inima Trupului lui Hristos este aceea de a cunoaste linia, Traditia, cugetul, valorile si programul Bisericii, duhul Sfintilor Parinti...