Evanghelia vremurilor şi a oamenilor de azi: „Suflete… bea, mănâncă şi te veseleşte”
Dar sa fim bine intelesi, sa nu credeti cumva ca Evanghelia il mustra pe cel bogat pentru ca isi stransese avere. O, nu, caci averea si strangerea ei nu este un pacat. Dimpotriva, e un pacat lenea si neingrijirea de ce trebuie pentru casa si familie. Dar greseala este ca averea, daca nu bagam bine de seama, scorneste in noi multe feluri de betesuguri sufletesti. Pe unii averea ii face zgarciti, incat le pare rau si de painea ce-o mananca si mor strangandu-si bani cu mainile inclestate. Pe altii averea si banii ii arunca in lene, in desfatari si pacate. Bogatul din evanghelie suferea de acest betesug din urma. O, ce om nebun, ca-si imbia sufletul cu mancare si bautura, dar sufletul lui inseta si suspina dupa Dumnezeu . O, ce om nesocotit, caci credea ca o data cu inmultirea averii sale i se vor inmulti si zilele si anii vietii, intocmai cum au crezut Adam si Eva sarpelui diavol cand le spunea ca nu vor mai muri . O, ce om nesocotit! Facea planuri cum sa-si largeasca hambarele si el nu-si dadea seama ca in jurul lui stateau o gramada de hambare goale si deschise. Ce! N-ai hambare destule? il intreaba sfantul Augustin pe bogatanul. Iata, inaintea ta stau casa vaduvelor si mana saracilor, gura orfanilor si a celor parasiti, ca tot atatea granare si hambare totdeauna deschise, pe care bogatiile tale nu vor fi de-ajuns sa le poata umple . Dar auzira-ti ce pati bogatul din evanghelie. Intr-o clipeala moartea il trecu in iad cu toate planurile lui de chefuri si placeri. Asa patesc si astazi toti acei care nu se imbogatesc si in Dumnezeu, adica in fapte bune si placute Lui.
Mai zilele trecute eu am vazut pe viu evanghelia aceasta aici, la Sibiu. Langa redactia noastra locuia un mare bogatan (proprietar de case) care, noapte de noapte tragea la chefuri si betii. Dar, dupa o noapte de chef, moartea il trecu fara de veste in cealalta lume. O, ce spaima a intrat in prietenii lui de pahar, cand, a treia zi, il vazura plecand catre mormant. Dar greseala aceasta este: oamenii, dupa astfel de intamplari, s-aleg numai cu spaima de o clipa si nu cu indreptarea. De atatea ori, in atatea locuri, Dumnezeu arata oamenilor evanghelia de mai sus (cu moarte fara de veste), insa oamenii se cutremura numai pentru o clipa din starea lor pacatoasa, si apoi iar se asaza linistiti in pacatele lor.
Cititorule! Asculta bine ca si astazi s-aude glasul Domnului din evanghelia de mai sus: In noaptea asta voi cere sufletul tau In noaptea asta vei muri . Ce stii? Dar daca tocmai eu sau tu vom fi chemati in noaptea asta in cealalta lume?Cel mai...