Sarbatoare mare astazi, iubitii mei, sarbatoare mariana; adica o sarbatoare in cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, care potrivit credintei noastre cuvine-se sa fie cinstita. i este cinstita Preasfanta noastra. Pentru ca nu este doar o femeie, doar o sfanta; este mai presus de profeti, de patriarhi, de apostoli, de cinstitul Inaintemergator, de ingeri si de []Sarbatoare mare astazi, iubitii mei, sarbatoare mariana; adica o sarbatoare in cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, care potrivit credintei noastre cuvine-se sa fie cinstita. i este cinstita Preasfanta noastra. Pentru ca nu este doar o femeie, doar o sfanta; este mai presus de profeti, de patriarhi, de apostoli, de cinstitul Inaintemergator, de ingeri si de arhangheli, mai presus de orice creatura rationala. Dupa Hristos, dupa Sfanta Treime, vine Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, cea mai minunata si mai frumoasa creatura si lauda neamului omenesc. Presfanta Stapana, de Dumnezeu Nascatoare, roaga-te pentru noi pacatosii ! (Pavecernita Mare). Trebuie sa avem o mare evlavie catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Astazi sunt Intrarile ei. Ce inseamna Intrari ? Trebuie sa explicam asta.

Nimeni, iubitii mei, nu s-a nascut din stanca. Dumnezeu ar fi putut sa porunceasca ca omul sa iasa din stanca. i oare nu din stanca iese o floare sau un copac? Dar atotintelepciunea Lui a hotarat ca omul sa se nasca din barbat si din femeie, din unirea lor, din sfantul asezamant al Nuntii. Asadar, dupa cum toti oamenii au parinti, asa si Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Iar parintii ei cine au fost? Tatal ei se numea Ioachim, iar mama Ana. Acestia au fost parintii.

Parinti foarte evlaviosi. Dar aveau un necaz. Care? Ca anii treceau si nu nasteau copii. Erau tristi. Il rugau pe Dumnezeu sa le dea un copil si facusera promisiunea sa i-L inchine. i Dumnezeu a auzit rugaciunea lor. i iata Ana a ramas insarcinata. Dupa noua luni a nascut o fetita dragalasa pe care au numit-o Maria; un nume care avea sa ramana nemuritor in istoria omenirii. N-au tinut-o pe Maria langa ei. Cand s-a facut de trei ani, spune Traditia Bisericii, au condus-o la Templul din Ierusalim potrivit promisiunii lor. Acolo au preluat-o preotii, iar Arhiereul Zaharia a dus-o in Sfanta Sfintelor, unde doar arhiereului ii era ingaduit sa intre o data pe an. In Templu, Preasfanta noastra a ramas doisprezece ani si era hranita mai presus de fire de catre Arhanghelul Gavriil.

Cand copila s-a facut de cincisprezece ani, preotii au incredintat-o logodnicului Iosif. Asa a venit in Nazaret si acolo s-a intamplat cealalta minune: Ingerul cel mai intai-statator din cer a fost trimis sa zica Nascatoarei de Dumnezeu: Bucura-te! (Imnul Acatist); Gavriil i-a vestit ca va naste fara samanta barbateasca, intr-un mod dumnezeiesc si mai presus de fire pe Mantuitorul omenirii, pe Imparatul lumii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit (Simbolul de Credinta; Luca 1, 33).

Acesta este istoricul si importanta Intrarilor . Ce ne invata? Trei invataturi.

Prima. Am vazut ca parintii Presfintei nu aveau niciun copil si erau tristi si-L rugau pe Dumnezeu. i s-au bucurat mult cand Ana a ramas insarcinata si inca mai mult cand a nascut pe unicul ei copil. Intreb: Se intampla astazi asa ceva? Ei, pana la unul sau cel mult doi copii, da. Mai departe, nu. Generatia noastra nu mai vrea astazi copii. Se tem barbatii ca nu cumva sotia sa ramana insarcinata. i ca sa nu ramana, uneltesc mijloace si metode care nu se zic. Decade omul la un nivel mai prejos decat al animalelor. Tremura, ca nu cumva sa rasara in cele dinlauntru ale mamei floarea; pentru ca cea mai frumoasa floare este copilul, floarea cerului; floare din radacina lui Iesei , nu cantam despre copilul Iisus? (Catavasiile Nasterii Domnului). Acum insa, imediat ce rasare floarea, barbatul se intristeaza, femeia se intristeaza; si-alearga la medici si fac avort, adica o omoara, o ucid! Asta este cea mai mare crima. Daca omori pe cineva mare, poate ca ti-a dat vreun motiv. Dar acest copil mic, care este in cele dinlauntru, ce rau a facut? Este ce mai nevinovata fiinta. De aceea, cine ucide un copil zice un filosof rus Il ucide pe Hristos! Femei, daca ati cazut in pacatul acesta si ati ucis copii, nu va folosesc nimic nici lumanari, nici faclii, nici prescuri....