Numai Dumnezeu are acest sfasietor drept, sa stie cine se mantuieste si cine se pierde. i cu toate acestea El manifesta dragostea Sa fata de toti oamenii ca si cum nu ar sti in nici un fel viitorul lor. Asa este dragostea, desi vede bine ca omul este rau, cu toate ca stie ca putini []Numai Dumnezeu are acest sfasietor drept, sa stie cine se mantuieste si cine se pierde. i cu toate acestea El manifesta dragostea Sa fata de toti oamenii ca si cum nu ar sti in nici un fel viitorul lor. Asa este dragostea, desi vede bine ca omul este rau, cu toate ca stie ca putini se vor mantui, se comporta cu toti ca si cu niste candidati la imparatie. Dragostea nadajduieste pentru toti pentru ca nu stie care dintre ei va fi o Maria Egipteanca, un risipitor intors acasa, un Zaheu, o Sfanta Pelaghia, un lucrator care va intra in vie abia in ceasul al unsprezecelea.

Vedem chiar din Evanghelie cum lucrurile capata o intorsatura cu totul ciudata: Iuda Apostolul care a scos draci in numele lui Iisus, se pierde, iar talharul se pocaieste in ultimul ceas si se mantuieste.

In Pateric ni se povesteste despre un monah care s-a nevoit 40 de ani asa incat a ajuns la o mare stare de sfintenie. Dar intr-o noapte l-a inselat dracul cu un gand de mandrie (vai mandria aceasta care nu ne paraseste pana la mormant! n. n.). A luat chipul ingerului de lumina si i-a spus sa se arunce intr-o fantana adanca pentru ca ingerii vor veni ca sa-l tina pe brate si astfel vor fi rusinti toti cei care il clevetesc. i nefericitul a ascultat si in urma acestei inselari, l-au gasit fratii dimineata intre viata si morte. Nu si-a mai revenit, dupa cateva zile a murit nebun. Un batran atunci cand ucenicul ii spunea de pacatele unor oameni considerati credinciosi raspundea cu intelepciune: I-ai vazut in rai? i acum doua povestiri la polul opus:In timpul prigoanelor, cand in Rusia se ducea o lupta inversunata impotriva credintei s-a petrecut un fapt cu totul inedit care ne-ar face sa fim mai retinuti spre a da sentinte. Un grup de comunisti au luat o icoana si o...