Ne plangem de lipsa relatiilor. Ce alta relatie mai eficace si mai avantajoasa putem gasi decat cea cu Hristos? Iubindu-L pe El si fiind iubiti de El, veti atrage toata afectiunea lumii, si atata timp cat o veti dori in mod sincer veti fi in comunicare intima cu intreg universul. In loc sa doriti si []Ne plangem de lipsa relatiilor. Ce alta relatie mai eficace si mai avantajoasa putem gasi decat cea cu Hristos? Iubindu-L pe El si fiind iubiti de El, veti atrage toata afectiunea lumii, si atata timp cat o veti dori in mod sincer veti fi in comunicare intima cu intreg universul. In loc sa doriti si sa cautati o prietenie omeneasca, pe care timpul, egoismul si moartea o vor distruge, cultivati mai bine dragostea si bucuria Celui pentru care timpul nu exista, Cel care este stapanul vietii si al mortii.

Nimeni nu este parasit in aceasta lume atata timp cat va alerga sa se refugieze la sanul Prietenului, al Stapanului pamantului si al cerului, care sa-i fie protectorul, mantuitorul si sfatuitorul. Va plangeti de mediocritate? Tocmai aceasta stare de anonimat va ajuta sa scapati de multe pericole. Mediocritatea constituie una din formulele fericirii si ale adevaratei bogatii. Bogatia nu inseamna abundenta. Ci starea care te satisface, care te multumeste. Poti avea de toate si totusi sa nu fii fericit. Mediocritatea se pastreaza fara prea mult efort; omul traieste neobservat, neinvidiat, el insusi nepoftind la bunul aproapelui. Aceasta pentru ca el este bogat in duh.

Nu va temeti de amenintarile nimanui! Odata ce sunteti sub protectia Prietenului, n-aveti teama! Amenintarea nu-l paralizeaza decat pe omul fara sprijin moral. A se refugia la pieptul Prietenului adevarat este la indemana oricui, oricand. Nimeni sa nu se sperie.

Nu faceti pe mizantropul retragandu-va din lume! Traiti cu epoca voastra, fara insa a impartasi greselile ei; la aceasta nimeni nu va obliga. Diamantul nu poate fi slefuit decat tot cu diamant. Omul nu poate fi perfectionat decat tot prin contactul cu oamenii. Este mult mai usor sa te faci pustnic, dar este mult mai util sa fii misionar printre oameni. De altfel, de ce ati simtit dezgust fata de ceilalti oameni si ati dori sa scapati de ei, nemaiputandu-le suporta prezenta? Nu sunteti oare cu totii alcatuiti din aceeasi tarana? Va indispune prezenta lor? De ce? Pentru ca nu impartasiti dragoste, ci egoism, interese personale. Izolarea, asadar, poate fi o forma a mandriei si dispretului la adresa celorlalti.

Parasiti atitudinea voastra sterila si dati un scop vietii voastre prin colaborarea cu ceilalti oameni. Prietenul divin nu este numai al vostru, ci al tuturor oamenilor, si toti oamenii sunt destinati a fi una cu El. Exista o arta de a trece peste momentele grele. Secretul ei este siguranta ca aceste momente vor trece. Asteptarea calma,...