Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om oarecare a fa-cut cina mare si a chemat pe multi. i a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca sa spuna celor chemati: Veniti, ca, iata, toate sunt gata! i au inceput toti, cate unul, sa-si ceara iertare. Cel dintai i-a zis: arina am cumparat si am nevoie []Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om oarecare a fa-cut cina mare si a chemat pe multi. i a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca sa spuna celor chemati: Veniti, ca, iata, toate sunt gata! i au inceput toti, cate unul, sa-si ceara iertare. Cel dintai i-a zis: arina am cumparat si am nevoie sa ies ca s-o vad; te rog, iarta-ma. i altul a zis: Cinci perechi de boi am cumparat si ma duc sa-i incerc; te rog, iarta-ma. i altul a zis: Femeie mi-am luat si de aceea nu pot veni. i, intorcandu-se, sluga a spus stapanului sau acestea. Atunci, maniindu-se, stapanul casei a zis: Iesi indata in pietele si ulitele cetatii si pe saraci, si pe neputinciosi, si pe orbi, si pe schiopi adu-i aici. i a zis sluga: Doamne, s-a facut precum ai poruncit si tot mai este loc. i a zis stapanul catre sluga: Iesi la drumuri si la garduri si sileste sa intre, ca sa mi se umple casa.

Caci zic voua: Nici unul din barbatii aceia care au fost chemati nu va gusta din cina mea (Lc 14, 16-24).

Cina din pilda Evangheliei este Imparatia lui Dumnezeu; este mantuirea noastra cea sufleteasca prin Jertfa cea mare si sfanta a Fiului Sau. Cei chemati la aceasta cina au fost in primul rand evreii. Pentru ei pregatise Dumnezeu acest ospat al mantuirii. Dar ei au refuzat chemarea Domnului; Evanghelia mantuirii a trecut asupra neamurilor, asupra popoarelor pagane.

Dar, afara de acest inteles, pilda cu cei chemati mai are si un alt inteles, care ne priveste pe noi, pe mine si pe tine, draga cititorule. Pilda cu cei chemati este o invitatie ce ne cheama si pe noi la cina cea mare. Domnul ne cheama la cina mantuirii sufletesti. Domnul ne cheama cu o invitatie scrisa: cu Evanghelia, cu cuvintele lui ce ni le-a lasat scrise in Noul Testament, in Sfanta Scriptura. Nimeni nu va putea spune ca n-a fost invitat si ca n-a stiut de aceasta invitatie.

Domnul ne cheama la cina mantuirii sufletesti, dar, la chemarile Domnului, oamenii de azi raspund tot asa ca si chematii din pilda Evangheliei. Multimea cea mare a crestinilor n-asculta chemarea Domnului; n-au oamenii vreme pentru cele sufletesti. Sunt cuprinsi de vartejul daraverilor, afacerilor, averilor si ispitelor.

Pilda Evangheliei ii imparte in trei clase pe cei care au refuzat invitatia la cina.

In prima clasa a fost cel care trebuia sa-si vada tarina. In clasa asta sunt si azi cei cuprinsi si inecati de grijile avutiilor. Averea si strangerea acesteia nu este, in sine, un pacat. Este chiar o datorie pentru fiecare tata de familie. Dar devine un pacat averea cand facem din ea un idol, singurul pentru care traim si muncim. Lacomia averilor strica gustul de cele sufletesti Ne fura toata vremea, toate gandurile si toate preocuparile noastre. Lacomia aceasta ii face pe unii oa meni zgarciti. Sunt atatia oameni care au avere cat sa poata trai si o suta de ani, dar lacomia nu le da ragaz sa scape la cele sufletesti. Strang avere de dragul averii, de dragul unui idol de suflet pierzator. Insemn aici ca si putinul celui sa rac poate fi un astfel de idol.

In clasa a doua a fost cel care se scuza ca si-a cum-pa rat perechi de boi si merge sa-i incerce. Asta-i clasa afacerilor si a negustoriilor. Asta-i clasa vremurilor si a oamenilor de azi. Nici negustoria nu-i un pacat. Este si ea o ocupatie ce incepe la un loc cu mantuirea sufletului. Numai ca daca nu bagam de seama aceasta ocupatie se poate face o mare, o foarte mare ispita pentru suflet. Afacerile si negustoriile il atrag pe om daca nu baga de seama intr-un vartej din care nu mai poate scapa la cele sufletesti. Ati vazut pe oamenii de afaceri cat sunt de cufundati in afacerile lor. Toata vremea si toata viata lor curg in partea aceasta. Pentru cele sufletesti, n-au ragaz nici macar un minut. Am scris la foaie despre un negustor ce ne-a amenintat ca ne paraste pentru ca trimisesem din greseala o Biblie rambursata cu 120 de lei. Ne scria ca l-am conturbat in negustoria lui cu Biblia, cu Cuvantul lui Dumnezeu. Ah, ce ispita grea sunt afacerile si negustoriile pentru mantuirea sufletului!Al treilea invitat din Evanghelie spunea ca s-a in-surat si nu poate veni. Asta inchipuie grijile familiale care, si ele,...