ÎNSCRIEREA ÎN CER
Slavit sa fie Domnul!Ni s-a amintit in seara asta aici despre lumina care s-a coborat in campiile Betleemului. Aceasta lumina s-a aratat prin Acela care S-a coborat de Sus: smerenie si sfintenie.
Ce intuneric mare a fost asupra pamantului si in vremurile acelea pana cand s-a coborat aceasta lumina dumnezeiasca cum cantam noi in bisericile noastre in ziua Nasterii: Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostintei .
Aceasta lumina s-a coborat atunci peste acele campii.
Fie binecuvantat Dumnezeul luminii, Care s-a gandit totusi la pamant, sa nu-l lase intunecat vesnic, ci sa mai trimita totusi o lumina, pentru ca cei care vor vedea aceasta lumina sa poata iesi din haos, din bezna, din intuneric, din intunecime.
In vremea aceea a iesit o porunca de la Cezarul August, sa se faca o inscriere a toata lumea. N-a mai fost asa ceva, caci spune la versetul urmator ca inscrierea aceasta s-a facut pentru prima data. Niciodata n-a fost aceasta lumina pana atunci. Oare imparatul August s-a gandit el atunci cand a dat porunca asta?Ce rost are inscrierea asta pentru toata lumea? El poate n-a stiut de ce i-a venit indemnul si gandul sa faca aceasta inscriere. De multe ori fratii spun ca oamenii nu stiu de ce sunt asa lucrurile care se petrec pe pamantul acesta. Ei nu stiu de ce se face asa. Ele sunt randuite de Cineva si asa trebuie sa fie.
Ne-aducem aminte cand Dumnezeu i-a spus lui Moise sa faca un cort al intalnirii. i in mai multe randuri i s-a amintit lui Moise: Vezi, sa faci cortul asa cum ti s-a aratat, dupa planul pe care l-ai vazut .
Oamenii pe pamant, desi nu stiu ce fac, intotdeauna ei fac dupa un plan hotarat de sus, de Dumnezeu. S-a facut o inscriere atunci jos pe pamant, dar s-a facut inscrierea aceasta cu prilejul nasterii unui nou Imparat, Care n-a mai fost pana atunci pe pamant. i, o data cu inscrierea care s-a facut pe pamant, s-a facut si o inscriere in cer. Doua registre: si pe pamant, si in cer.
Oamenilor asa le place sa fie scris numele lor pe pamant, de lauda cei care au nume cunoscute si se bucura de ele. Multi au avut nume mari, de cand e pamantul. S-a amintit aici de unii oameni mari care s-au dus in uitare. i nimeni nu mai vorbeste de ei astazi, desi numele lor atunci erau prin toate locurile, in toate ziarele si in toate gurile. Dar astazi nimeni nu mai vorbeste despre ei, pentru ca numele lor au fost scrie numai pe pamant.
Domnul Iisus le spunea odata la dragii Lui ucenici, cand s-au intors inapoi si cand se bucurau ei ca si duhurile le erau supuse: Nu va bucurati de aceasta, ci bucurati-va ca numele vostru e scris in ceruri .
Fratii mei dragi, s-a facut o inscriere atunci. De atunci a inceput o inscriere. De la iesle, de la Betleem. Cei care s-au inscris primii au fost pastorii cei dragi. Ei s-au inscris in primul recensamant al Noului Imparat. Dupa ei au venit magii.
De atunci si pana in zilele de astazi si pana in ziua vesniciei vesniciilor, se va pomeni despre acesti frati dragi, pastorii cei dragi, pastorii cei simpli, oamenii saraci, imbracati in bitusele lor, cu opincile lor, care s-au plecat si s-au inchinat acestui Mare Imparat. i magii cei de sus, dintr-o societate inalta, invatatii, bogatii, au venit si ei si au ingenuncheat inaintea lui Iisus. i s-a facut prima infratire: cei de sus s-au coborat, cei de jos s-au inaltat si s-au imbratisat.
Spunea cineva: cand pastorii marturiseau ce le-a spus lor ingerii si Maria pastra cuvintele acestea in inima ei , magii se uitau cu atata cutremur si se gandeau in inima lor: Vai, pastorii acestia sunt niste sfinti ai lui Dumnezeu. Lor le-a vorbit un inger, dar noua ne-a vorbit o stea. Saracii de noi, cu invatatura noastra si ne-am si abatut de la drum. Pe cand ni s-a ascuns steaua, noi am ratacit drumul acesta . i magii, oamenii cei mari, ii priveau la inaltime pe pastorii cei de jos, fiindca ii socoteau pe ei mai aproape de Dumnezeu.
Acolo s-a facut prima infratire!O, de-ar fi ascultat oamenii pamantului de Evanghelie! Ce infratire ar fi fost pe pamant, in toate vremile! N-ar mai fi fost lacrimi si razboaie, si religi uni, si atata rautate, si atata saracie.
Dar fiindca n-am ascultat, de aceea s-au dezbinat mereu. Ieslea Betleemu lui ne cheama la infratire, frati dragi. Acolo s-a facut prima infratire.
Acolo s-a facut prima inscriere.
Acolo s-a facut primul recensamant.
Acolo, fratii mei dragi!Iosif, cand era vorba de aceasta inscriere, s-a dus Unde s-a dus el sa se inscrie? In cetatea lui, in cetatea lui David. Acolo era semintia lui, acolo era casa lui. Acolo erau parintii. Acolo s-a dus sa-si faca inscrierea, la cetatea lui. Nu se putea face inscrierea in alta parte. Cat de mult a tinut acest om neprihanit la casa parintilor lui! El nu s-ar fi inscris in alta parte pentru nimic din aceasta lume.
Sigur ca si Iosif a fost un om muncitor, un om sarac. Sarac, dar neprihanit. i de multe ori rudeniile ii vor fi spus: Iosife, de ce iti pui tu viata in primejdie si te duci de la Nazaret la Betleem? Cum te duci? . Masini nu erau, nici trenuri, iar logodnica sa, Maria, era in starea in care se gasea Cum s-o duci tu din Nazaret pana la Betleem? Nu te poti gandi ce se poate intampla atata amar de cale, noptile si zilele pe drum, in starea aceasta? De ce iti pui viata in primejdie? Mai bine fa-ti o cerere si fa inscrierea aici, in Nazaret. Nu te mai du pana acolo, ca iti trebuie cel putin zece zile ca sa te duci din Nazaret pana in Betleem. Zece zile? Dar daca se intampla sa nasca Maria pe drum? .
Doamne, ce usor am citit noi aceste versete de atatea ori, dar greu a fost pentru familia aceasta sfanta in imprejurarile in care s-au gasit atunci. Credem noi oare ca Iosif nu a fost zdruncinat si zdrobit? Nu s-o fi gandit el mereu: Doamne, cum sa fac drumul acesta pana acolo? Doamne, starea in care ne gasim este foarte grea . Va fi fost mereu tulburat si ingrijorat si mereu se va fi pus in genunchi impreuna cu Sfanta Fecioara, va fi cerut ajutorul si lumina lui Dumnezeu, ca sa-i calauzeasca si sa-i ajute sa poata face drumul acesta, daca ei tin la casa lor, a parintilor lor, a semintiei in care s-au nascut.
Ii vor fi spus prietenii si vecinii, si colegii de munca: Iosife, nu-ti pune viata in primejdie, nu te mai du pana acolo. Dar ce-i casa parintilor tai? Renunta la ea. Fa o cerere, fa-ti si tu inscrierea aici, in Nazaret, pentru ca atunci nu mai trebuie sa faci nici un pas .
Dar el n-a putut sa faca lucrul acesta. El stia: casa lui, casa parintilor lui, semintia lui este acolo, in Betleem. i ca el acolo trebuia sa se duca sa isi faca inscrierea.
O, fratii mei dragi, cat de mult am avea noi de invatat de la oamenii lui Dumnezeu! A fost vorba de o inscriere. A fost vorba de un recensamant. Fiecare dintre noi avem nevoie de acest recensamant, de aceasta inscriere.
Am trecut dintr-un an in celalalt. Ar fi bine sa ne facem fiecare socoteala daca suntem inscrisi in Cartea Vietii Mielului, ar fi bine sa ne controlam cu grija fiecare dintre noi: avem noi aceasta inscriere, avem noi recensamantul acesta dumnezeiesc?La noi, in anii trecuti, s-a facut recensamantul dupa Anul Nou, asa cum se face de obicei in fiecare an, la fiecare familie: Ce ai tu, ce vite, ce cutare, ce cutare? Cati sunteti in casa? Un vecin, aproape, avea o vacuta, dar el a zis ca nu o spune ca va trebui sa plateasca taxa anul viitor si nu a spus. N-au trecut doua saptamani, ca vacuta lui a murit, iar el s-a dus la Consiliul Popular sa faca cerere de despagubire de la ADAS, ca a murit vacuta lui. De acolo i-a cerut fisa de recensamant. Fisa de recensamant insa nu era. i daca nu era, i s-a spus: Omule, tu n-ai avut vaca, tu nu poti fi despagubit. Ada fisa de recensamant.
Fratii mei dragi, voi v-ati facut recensamantul? Este numele nostru oare scris in cer? Cand ne-am facut noi acest recensamant? S-a spus mereu: Ca maine ne vom intalni cu parintii nostri si cu Dumnezeu . Atunci ni se va cere fisa de recensamant. Daca ne-am inscris, dar nu vom putea prezenta fisa de recensamant, ni se va spune: Dragul meu, tu nu ai cer. Unde-i fisa de recensamant? Tu nu poti sa fii despagubit. Tu va trebui sa ramai numai pe pamant, numele tau nu-i scris in cer. Numele tau e scris numai aici jos, pe pamant.
La...