Dr. Irineu, PRIN HARUL LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOPUL CRAIOVEI SI MITROPOLITUL OLTENIEI PREACUCERNICULUI CLER, PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREAIUBITILOR CREDINCIOSI DIN ARHIEPISCOPIA CRAIOVEI, HAR, MILA SI PACE DE LA MANTUITORUL IISUS HRISTOS, IAR DE LA NOI PARINTESTI BINECUVANTARI Preacuviosi si Preacucernici Parinti, Iubiti frati si surori in Domnul, Psalmistul David, laudand maretia lui Dumnezeu si Intruparea [] Dr. Irineu,PRIN HARUL LUI DUMNEZEUARHIEPISCOPUL CRAIOVEI SI MITROPOLITUL OLTENIEIPREACUCERNICULUI CLER,PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL,PREAIUBITILOR CREDINCIOSI DIN ARHIEPISCOPIA CRAIOVEI,HAR, MILA SI PACE DE LA MANTUITORUL IISUS HRISTOS,IAR DE LA NOI PARINTESTI BINECUVANTARIPreacuviosi si Preacucernici Parinti,Iubiti frati si surori in Domnul,Psalmistul David, laudand maretia lui Dumnezeu si Intruparea Sa din iubire fata de oameni, exclama cu admiratie: Cine este ca Domnul Dumnezeul nostru, Cel ce locuieste intru cele inalte si spre cele smerite priveste, in cer si pe pamant? Din cele spuse de David reiese ca Domnul nostru este Dumnezeu si salasluieste in inaltimile cerurilor. El nu locuieste numai in cele inalte, ci este prezent si in lumea noastra, pe pamant. Desi este infinit si mai presus de noi, El S-a coborat pana la noi facandu-Se om din Preacurata Fecioara Maria. Taina Intruparii ne arata ca Acela Care calauzeste totul nu este departe de noi si nu ramane strain de niciun aspect al vietii noastre, caci in El traim si ne miscam si suntem .

Tocmai pentru aceasta El a venit la noi din iubire fata de oameni si S-a facut asemenea noua in afara de pacat. Aceasta venire a Fiului lui Dumnezeu in lumea noastra este izvorata din iubirea Lui nemarginita pentru noi, cum spune Sfantul Ioan Evanghelistul: Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica 3. Deci, Dumnezeu, facandu-Se om, ne-a ridicat in firea Sa umana la ceruri si ne-a impacat cu Parintele Sau Cel ceresc. Din aceasta coborare a Lui, noi, urmasii lui Adam si ai Evei, am dobandit prin Taina Sfantului Botez binecuvantarea si indrazneala de a chema Tata pe Dumnezeu Cel ceresc. Astfel, noi, fiii si fiicele Parintelui veacurilor, suntem martori ai Tainei Inomenirii Domnului nostru Iisus Hristos, necunoscute si nemaiauzite. Dumnezeu Se face om si taina aceasta este de neconceput, ca Dumnezeu sa coboare la noi si sa Se faca Prunc, nascandu-Se intr-o iesle saracacioasa.

Iubiti frati si surori in Domnul,In aceasta Sarbatoare a Nasterii Domnului Sfanta Scriptura ne spune ca Tatal Cel din ceruri a trimis pe Fiul Sau sa Se faca Prunc si sa fie purtat in bratele Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Acest Prunc este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat. Si, desi dupa firea omeneasca este neputincios, totusi poarta pe umerii Lui stapanirea intregii lumi si ne ofera mantuirea noastra prin Rastignirea Sa pe Cruce si prin Invierea Sa. El este Imparatul noii Imparatii pe care Dumnezeu Tatal I-a dat-o sa o statorniceasca in creatia Sa. Deci, Cuvantul vesnic al Tatalui, cu toate ca este nascut din El mai inainte de veci, este si Fiul Omului, nascut din Preacurata Fecioara Maria la plinirea vremii4. In virtutea acestei lucrari de unire a celor dumnezeiesti cu cele omenesti, profetul Isaia considera ca Domnului Hristos I Se cuvin titlurile de onoare de: Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie 5. Prin urmare, Mantuitorul nostru este Imparat mare, Dumnezeu atotputernic, deofiinta cu Tatal si cu Duhul dupa dumnezeire si deofiinta cu noi dupa omenitate. Atotputernicia Sa dumnezeiasca este mai presus de lume, fiind in contrast cu puterile stapanitoare ale veacului acestuia. Ca atare, primind de la Tatal mostenirea neamurilor si stapanirea marginilor pamantului, Pruncul mantuitor, nascut din Preabinecuvantata Fecioara Maria, este cu adevarat: Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel deofiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut 6. In El se depaseste distanta dintre Tatal si noi, nu doar pentru ca S-a aplecat spre noi, dupa cum ne spune Psalmistul, ci si pentru ca a venit in lumea noastra, plina de suferinte si necazuri, facandu Se unul dintre noi, ca sa ne ridice in Imparatia cerurilor.

Asadar, Fiul lui Dumnezeu, nascandu-Se in Betleem, a aprins in oameni lumina bunatatii si iubirii. Totodata El a dat tuturor celor care cred in El taria de a invinge tirania pacatului si stricaciunea mortii. De atunci, de peste doua mii de ani, in fiecare generatie, Mantuitorul nostru Isi zideste Imparatia in interiorul oamenilor, lucrand din sufletul lor spre exterior transfigurarea intregii creatii. Si intrucat Domnulet si Domn din cer S-a smerit pe Sine si S-a dat ca Prunc in mainile noastre, ne-a adus de la Tatal nu numai iubirea si mangaierea, ci a asezat in inimile noastre pacea si bunavoirea. In lumina acestei lucrari dumnezeiesti, venirea Lui la noi este cea mai mare bucurie pe care omul o poate trai, o fericire pe care Biserica o si exprima intr-un imn de slava si intr o rugaciune neincetata adusa lui Dumnezeu Tatal: Doamne, fa ca venirea Ta sa se implineasca in inimile noastre. Biruieste pe cei care doresc razboaie si dezbinari intre popoare. Fa sa se termine conflictele dintre oameni. Implineste promisiunea pacii Tale fara de hotar 7 pe care Tu ne-ai fagaduit-o inca din Legea veche. Iti multumim pentru bunatatea Ta, dar dorim sa Iti cerem si sa-Ti arati puterea Ta acolo unde neputintele noastre nu mai pot sa faca nimic. Inalta in lumea noastra domnia adevarului si a iubirii Tale fara de margini si fa sa se implineasca in viata noastra cantarea ingerilor de la Nasterea Ta: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni buna voire! 8 .

Preaiubiti frati si surori in Hristos,Din Sfanta Evanghelie citita la Sfanta Liturghie mai aflam ca pastorii au ascultat mesajul ingerului si au plecat de indata la Betleem sa vada ce le-a fost vestit de puterile ceresti. Vestea ingerilor era atat de importanta pentru ei ca le-a adus atata nadejde, incat au pornit imediat si fara zabava spre acel loc al Nasterii Pruncului Iisus Hristos. Intr-adevar, ceea ce li s-a spus de catre ingeri depasea cugetarea omeneasca; ingerii le-au adus mesajul care avea sa schimbe complet lumea: in orasul Betleem Se naste Mantuitorul lumii, Cel asteptat de toate neamurile pamantului. Fara indoiala, ne putem intreba: Ce putea fi mai important pentru ei si pentru intreaga...