Plina de invatatura mantuirii este aceasta pilda. Imparatul din pilda este Dumnezeu, iar nunta este Imparatia lui Dumnezeu, la care sunt chemati toti oamenii. Dar pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu se cere pregatire sufleteasca. Viata noastra trebuie sa fie o neincetata pregatire sufleteasca pentru Imparatia lui Dumnezeu. Omul din pilda Evangheliei intrase la []Plina de invatatura mantuirii este aceasta pilda. Imparatul din pilda este Dumnezeu, iar nunta este Imparatia lui Dumnezeu, la care sunt chemati toti oamenii. Dar pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu se cere pregatire sufleteasca. Viata noastra trebuie sa fie o neincetata pregatire sufleteasca pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Omul din pilda Evangheliei intrase la nunta fara nici o pregatire. In mijlocul celor care venisera imbracati de sarbatoare, el s-a trezit ca n-avea haina de nunta. Intrase in haine murdare si rupte. In fata mustrarii imparatului, l-au cuprins rusinea si tacerea A fost amarnic mustrat si pedepsit.

Acest om nesocotit ii inchipuie pe cei care isi traiesc viata in nepasare de cele sufletesti; ii inchipuie pe cei care n-au nici o grija de sufletul lor. Pilda lui este pusa in fata noastra cu un strigat de intrebare: Cum stati cu viata voastra cea sufleteasca? Cum stati cu haina sufletului vostru?Prin Taina Botezului ni s-a dat o haina sufleteasca noua si curata. Dar aceasta haina n-a ramas si nu ramane tot curata. Pacatul murdareste, pacatul rupe si zdrentuieste haina sufletului nostru. Ea trebuie ingrijita mereu, spalata si innoita. tii tu, cititorule, cu ce se spala si se innoieste haina sufletului tau? Se spala cu lacrimile cele calde de cainta pentru pacate si, mai ales, se spala cu Sangele Mantuitorului, cu Jertfa cea scumpa a Crucii de pe Golgota. Sangele Lui ne curata de orice pacat (I Ioan 1, 7). Evanghelistul Ioan, intr un loc din vedeniile sale, spune ca i-a vazut in Ziua Judecatii pe cei drepti si credinciosi imbracati in haine albe si un inger ii arata, zicand: Acestia sunt cei ce si-au spalat vesmintele lor in Sangele Mielului, adica in Jertfa lui Iisus (Apoc. 7, 14). i-ai spalat si tu, cititorule, haina sufletului tau in Jertfa cea scumpa a Crucii de pe Golgota?Eu te intreb, iubite cititorule, cum este imbracat sufletul tau? Eu te intreb cu Apostolul Pavel: in Ziua cea Mare a Judecatii oare vei fi aflat imbracat sau gol (II Cor. 5, 3). Esti tu gata de nunta? Adica ai haine sufletesti pentru Imparatia lui Dumnezeu? Ia seama ca vine moartea si atunci nu te mai poti imbraca; ia seama, omule, ca sluga Imparatului care cheama la nunta umbla printre noi (e moartea) si ce stii? Trimisul Imparatului poate sa te cheme la noapte sau maine-noapte, in saptamana aceasta sau in cealalta, anul acesta sau in celalalt. Ai tu hainele gata de nunta? Dezbraca te, omule! Dezbraca-te repede de omul cel vechi, dimpreuna cu faptele tale si te imbraca in omul cel nou care se innoieste spre cunostinta dupa chipul lui Dumnezeu (Col. 3, 9-12).

O, ce mare dar este sa fii totdeauna gata de nunta, adica sa-ti ai curata si curatita de pacate haina sufletului tau! Sunt insa atat de putini mai ales azi ...