Ma bucur ca ne aflam aici in fata lui Dumnezeu si ma bucur cand si El este in mijlocul nostru, dupa cum ne-a fagaduit. Fratii mei, mai intai de toate, as vrea sa va salut cu salutul nostru fratesc din Lucrarea aceasta din care facem parte: Slavit sa fie Domnul! In Numele Tatalui si al []Ma bucur ca ne aflam aici in fata lui Dumnezeu si ma bucur cand si El este in mijlocul nostru, dupa cum ne-a fagaduit.

Fratii mei, mai intai de toate, as vrea sa va salut cu salutul nostru fratesc din Lucrarea aceasta din care facem parte:Slavit sa fie Domnul!In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Iubitii mei, toate cuvintele care s-au spus aici in acest loc, toate cuvintele din partea fratilor au fost privitoare la un singur lucru: la Domnul Iisus, in chip deosebit si-n chip minunat. Desi unii au vorbit intr-un fel si altii au vorbit intr altul, toate aceste cuvinte Il arata pe El Il arata pe El. Scriptura Il cuprinde pe El si ne cuprinde si pe noi. Asa cum stim, dupa cum ni-L arata pe El, ea arata si omenirea intreaga, impartita in doua: unii pentru viata vesnica si altii pentru osanda si rusine vesnica. Deci, la fel, si eu as vrea sa marturisesc despre El si totodata sa marturisesc si despre noi, cum si Scriptura vorbeste despre El si despre omenirea intreaga, impartita in doua: fie in Imparatia lui Dumnezeu, fie in osanda vesnica.

Ne-am trezit si noi in Lucrarea aceasta a lui Dumnezeu si, dupa cat cunoastem aceasta Lucrare, [vrem sa] ne referim putin la literatura ei. La invatatura din aceasta Lucrare si la inaintasii nostri care au sfarsit asa cum ne spune Apostolul Pavel: Priviti la mai-marii vostri si la sfarsitul felului lor de vietuire si sa le urmati credinta . Noi, intr-adevar, vrem din toata inima si din tot sufletul sa privim la inaintasii nostri si la sfarsitul felului lor de vietuire si sa le urmam credinta. i sa ne marginim la invatatura [aceasta] minunata care, dupa cum stim, n-a dat gres si nu da gres; si n-am gasit nimic in invatatura aceasta care ar putea sa ne sminteasca pe noi de pe calea lui Dumnezeu. Asa cum am stiut si stim ca chiar si Parintele Trifa n-a vrut sa cunoasca la fel ca si Apostolul Pavel pe nimeni si nimic in Lucrarea aceasta, decat pe Iisus si pe El rastignit. Pentru ca atunci cand i s-a imbiat din partea unora statutul sau statutele, el a spus: Statutul nostru este Evanghelia, care-L priveste pe Hristos, iar fratii nostri sunt oamenii din intreaga lume; si conducatorul nostru este Domnul Iisus .

Ma bucur din toata inima ca noi am ramas pe aceasta cale si in aceasta invatatura scumpa, in aceasta invatatura care ne-a adus pe noi, pe unii, pana aici. i vom ramane recunoscatori fata de invatatura pe care am primit-o, pentru ca este din invatatura Apostolului Pavel, care a spus: Nu vreau sa cunosc pe nimeni si nimic in mijlocul vostru, decat pe Iisus si pe El rastignit . Deci, daca toti proorocii marturisesc despre El, noi n-avem despre ce altceva sa marturisim (dupa cum ne spune Cuvantul Lui in Faptele Apostolilor capitolul 10, versetul 43, cand Apostolul Petru ii vorbeste lui Corneliu si la toti cei care il asteptau). Toti proorocii marturisesc despre El ca oricine se increde in El capata, in Numele Lui, iertarea pacatelor. Deci, daca toti proorocii marturisesc despre El, si noi vrem sa marturisim despre El, cu orice pret, pana la capat; pana la sfarsit.

S-a vorbit aici atat de curat si invatatura data a fost atat de minunata si atat de [ziditoare]! Noi trebuie sa stim prin ce faze a trebuit sa treaca Lucrarea aceasta cu invatatura ei care are taria aceasta si care a fost adusa in tara noastra si in mijlocul fratilor.

In ziua cea mare a praznicului, Iisus a statut in picioare si a strigat. Va aduceti aminte ca, in cele mai multe locuri, atunci cand vorbeste Domnul Iisus, Il gasim stand jos. Dar in locul acesta Il gasim ca S-a ridicat in picioare si, vorbind, a strigat: Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea . N-as vrea sa trecem asa usor pentru ca noaptea este aproape pe sfarsite si sa nu-i indemnam [la legamant] pe cei care n-au facut legamant cu Dumnezeu sau pe cei care au calcat in picioare legamantul pe care l-au facut cu Dumnezeu si s-au abatut de multe ori de pe calea lui Dumnezeu.

Aici, Domnul Iisus S-a ridicat in picioare.

El va mai veni o data.[Acum era] dupa cum am inteles de-aici, in ziua de pe urma, care era ziua cea mare a praznicului.

Ziua cea mare A praznicului Era o zi mare, a praznicului, nu-i asa?Tot asa, va fi inca o zi mare, odata, cand Domnul Iisus va sta in picioare. In Isaia capitolul 10, versetul 3, spune asa: Ce veti face voi in ziua aceea a maniei lui Dumnezeu, care va veni din departare peste voi? La cine veti fugi dupa ajutor si unde va veti lasa bogatia voastra? .

Ma adresez si fratilor, si surorilor care au facut legamant si ma adresez si acelora care inca, poate, n-au facut legamant si poate nu-L cunosc pe Dumnezeu: iubitii mei, va veni o vreme si va veni o zi tot o zi mare, in care Domnul va sta in picioare. i ziua aceea va fi Ziua de Judecata. Nici unul nu va lipsi. Nici un om de pe pamant nu va lipsi, asa incat sa nu fie in fata Lui la Judecata. Deci, sa ne judecam, iubitii mei, caci nu vom scapa.

Daca El va sta in picioare, cine va fi acela care va putea sa stea in fata Lui? Cum spune psalmistul in Psalmul 1: Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi si nu se asaza pe scaunul celor batjocoritori. Ci isi gaseste placerea in legea Domnului si zi si noapte cugeta la legea Lui. El este ca un pom sadit langa un izvor de apa care isi da roada la vremea sa, ale carui frunze nu se vestejesc. Tot ce incepe duce la bun sfarsit. Nu tot asa este cu cei rai. (Aici am vrut sa ajung.) Ci ei sunt ca pleava pe care o spulbera vantul. De aceea cei rai nu pot sa-si tina capul sus in ziua judecatii . Fratii mei, cum vom sta noi in fata lui Dumnezeu cand noi am avut o chemare deosebita, cand am avut o invatatura deosebita in Lucrarea aceasta? Nu s-a gasit in invatatura Lucrarii acesteia pe care o cunoasteti fie din cartile Parintelui Iosif si ale fratelui Marini, fie din ale fratelui Dorz, fie de prin foile Isus Biruitorul si Viata crestina , si Oastea Domnului , nu va aduceti aminte ca nu s-a putut gasi in cartile acestea si in literatura aceasta nici un cuvant care ar fi putut sa ne duca la prapastie si la prapad? Ci in totul au fost lucruri minunate pentru mantuirea noastra. Nici o lucrare nu s-a gasit sa aiba o astfel de invatatura, atat de minunata. i, daca invatatura a fost buna, noi ne uitam si la inaintasii nostri, care au sfarsit in felul acesta, iubitii mei. Care au avut pe inima lucrarea Apostolului Pavel, care a fost cel mai devotat copil al lui Dumnezeu. Desi alta data a fost prigonitor, a ajuns cel mai devotat copil al lui Dumnezeu si a facut o lucrare in chip deosebit si in chip minunat. El n-a vrut sa cunoasca pe nimeni si nimic, decat pe Iisus si pe El rastignit. i Lucrarea aceasta in care ne-am trezit noi a fost lucrarea Apostolului Pavel. Da!Deci, ne bucuram din toata inima si din tot sufletul ca invatatura a fost si a ramas buna. Dar este ceva de dorit, iubitii mei, cum spune Apostolul Pavel: Spre rusinea voastra o spun, fratilor, caci sunt unii dintre voi care nu-L cunosc pe Dumnezeu .

Iubitii mei, cum am spus mai inainte, adunarea e impartita in doua. Sa ne dam silinta sa fim dintre aceia care sunt sinceri pentru mantuirea lor! Sa ne dam silinta sa fim dintre aceia care fiecare se cunoaste si-si cunoaste starea in care se afla. E una cand ai pacatuit fara voie si alta cand ai pacatuit cu voia: invoindu-te sotie cu barbatul si...