Asemenea este imparatia cerurilor cu o comoara ascunsa in tarina, pe care, gasind-o un om, a ascuns-o si, de bucuria ei, se duce si vinde tot ce are si cumpara tarina aceea. Iarasi, este asemenea imparatia cerurilor cu un negutator care cauta margaritare bune. i, afland un margaritar de mult pret, s-a dus, a vandut []Asemenea este imparatia cerurilor cu o comoara ascunsa in tarina, pe care, gasind-o un om, a ascuns-o si, de bucuria ei, se duce si vinde tot ce are si cumpara tarina aceea.

Iarasi, este asemenea imparatia cerurilor cu un negutator care cauta margaritare bune. i, afland un margaritar de mult pret, s-a dus, a vandut toate cate avea si l-a cumparat. (Matei 13, 44-46)Plina de un adanc inteles este aceasta asemanare, pe care a spus-o Iisus Mantuitorul. In ea se afla taina si intelesul unei vieti de crestin adevarat. Caci a fi un crestin adevarat si a trai o viata de putere crestineasca nu inseamna atat a nu face ceea si ceea de frica focului din iad sau a face ceea si ceea pentru ca asa porunceste Dumnezeu, ci inseamna mai ales a afla comoara cea ascunsa a Imparatiei lui Dumnezeu. tii tu ce inseamna sa afli aceasta comoara? Inseamna sa afli dragostea cu care te-a iubit si te iubeste Dumnezeu, ca pe Insusi Fiul Sau L-a dat Jertfa pentru tine, pentru iubirea ta si pentru iertare ta. Sa afli comoara cea ascunsa inseamna sa afli cat de mult te-a iubit Iisus Mantuitorul, ca a murit pentru tine, pentru pacatele tale si pentru mantuirea ta, sa afli cat de mult te iubeste Mantuitorul si cum face totul sa te atraga la El. Sa afli comoara cea ascunsa inseamna sa afli puterea, sa afli bucuria, sa afli mangaierea, sa afli lumina si viata ce le capeti cand L-ai aflat cu adevarat pe Mantuitorul si Jertfa Lui cea Sfanta si cand traiesti o viata cu El. Numai cand ai aflat aceasta comoara, faci totul sa o poti dobandi si sa poti dobandi si viata cea de veci. O astfel de comoara aflase Apostolul Pavel cand scria filipenilor: Pe toate le socotesc ca sunt paguba, fata de inaltimea cunoasterii lui Hristos Iisus, Domnul meu, pe Care m-am lipsit de toate si le privesc drept gunoaie, ca pe Hristos sa dobandesc Ca sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui Ca, doar, sa pot ajunge la invierea din morti (Filip. 3, 8-11). Apostol Pavel Il aflase pe Mantuitorul Comoara cea mai scumpa pe care o poate afla un om aici pe pamant si prin dobandirea acestei comori nadajduia sa dobandeasca si invierea din morti si viata vesnica. Cel ce Ma afla, zice Domnul, a aflat viata (Pilde 8, 35).

Putini sunt insa azi cei ce afla aceasta comoara. Imparatia lui Dumnezeu este si azi o comoara ascunsa pentru cei mai multi crestini. Lumea si viata oamenilor de azi e plina de faradelegi, de idoli si de pacate tocmai pentru ca oamenii n-au aflat comoara, arand in tarina lor. O, ce inteles adanc a pus Mantuitorul in acest lucru! Asa se afla si comoara Imparatiei lui Dumnezeu: arand in ogorul cel sufletesc, arand si lucrand in tarina inimii tale, in tarina invataturilor mantuirii sufletesti. Cum vrei sa afli comoara Imparatiei lui Dumnezeu, daca tu nu sapi dupa ea, daca tu vesnic nu lucrezi in ogorul cel sufletesc? Taina plugariei este sa ari mai adanc. O comoara de roada bogata afla plugarul cand ara adanc. Asa se afla si comoara Imparatiei lui Dumnezeu: arand mai adanc, lucrand si patrunzand mai adanc in taina invataturilor sufletesti. Noi...