Evanghelia Duminicii a 17-a dupa Rusalii (a Cananeencei), Matei 15, 21-28, cuprinde multe invataturi folositoare pentru viata noastra crestina, invataturi ce le-am putea imparti in doua categorii: teologico-istorice si practice. Mai intai vedem lucrarea Fiului lui Dumnezeu in viata oamenilor de alt neam si alta credinta, deoarece Dumnezeu cheama toate popoarele la mantuire. Apoi observam puterea credintei si dragostea []Evanghelia Duminicii a 17-a dupa Rusalii (a Cananeencei), Matei 15, 21-28, cuprinde multe invataturi folositoare pentru viata noastra crestina, invataturi ce le-am putea imparti in doua categorii: teologico-istorice si practice. Mai intai vedem lucrarea Fiului lui Dumnezeu in viata oamenilor de alt neam si alta credinta, deoarece Dumnezeu cheama toate popoarele la mantuire. Apoi observam puterea credintei si dragostea de mama la femeia cananeeanca.

In lucrarea Sa de pe pamant, Domnul depaseste granitele Palestinei si merge in partile Libanului (Tir si Sidon) pentru a arata ucenicilor si contemporanilor Sai contrastul dintre pretentia de superioritate a evreilor cu taria credintei si multa smerenie pe care le are o femeie de neam pagan.

Prin cuvintele: Nu este bine sa iei painea copiilor si sa o arunci cainilor , Domnul Hristos exprima de fapt mentalitatea oricarui evreu din timpul Sau, adica ei se cred superiori tuturor celorlalte popoare, dispretuind pe cei care nu sunt din acelasi neam si aceeasi credinta. Mantuitorul Iisus Hristos descopera credinta acolo unde oamenii nu se asteapta si pregateste calea ucenicilor Sai in propovaduirea Evangheliei la toata lumea.

Domnul Hristos lasa ca femeia cananeeanca sa staruie in cererea ei, punand in evidenta astfel, trei mari calitati: credinta puternica (O, femeie, mare este credinta ta! Fie tie dupa cum voiesti ), smerenia adanca si rugaciunea staruitoare. Aceasta mama s-a identificat cu...