Iata, am dorit poruncile Tale; intru dreptatea Ta viaza-ma! (Ps. 118, 40) Domnul, Care ne-a daruit libertatea, iubeste sa lase libera credinta noastra. Se bucura sa fie iubit, El Care a venit in lumea aceasta tocmai pentru ca a iubit-o. Doreste sa fie iubit, El Care iubeste pe tot omul care vine in lume, [] Iata, am dorit poruncile Tale; intru dreptatea Ta viaza-ma! (Ps. 118, 40)Domnul, Care ne-a daruit libertatea, iubeste sa lase libera credinta noastra. Se bucura sa fie iubit, El Care a venit in lumea aceasta tocmai pentru ca a iubit-o. Doreste sa fie iubit, El Care iubeste pe tot omul care vine in lume, pentru ca este Iubire.

Dreptul a dorit arzator poruncile lui Dumnezeu, ca un rob bun, ca un credincios zelos. Dorinta lui nu este ca a acelui domnisor care cauta cu aviditate o prostituata si nici nu se aseamana cu avarul, avid cautator de bani, caci nimeni si nimic nu se compara cu nestapanirea omului cuprins de pofte. La aceasta din urma categorie umana se refera Legea, cand zice: Sa nu poftesti femeia aproapelui tau si sa nu doresti casa aproapelui tau si nici tarina lui, si nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tau! (Deut 5, 21).

Aici, asadar, se porunceste sa-L iubesti pe Domnul-Dumnezeu si, mai ales, sa-L iubesti cu afectiune si cu un profund sentiment al doririi.

Este cu adevarat prieten acela care iubeste, chiar daca pana la un timp iubirea lui e mai mult teama, fiind considerat prieten al lui Dumnezeu, omul care a dus pana la capat totul, cand Domnul i-a poruncit. Iisus Insusi a zis: Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ceea ce va poruncesc (In 15, 14).

Sf. Ambrozie Comentar la Psalmul 118, V, 46 (Saemo 9. 238). Traducere din limba italiana, din volumul Le meraviglie della Parola dal Commento al Salmo 118 , Edizioni Paoline, 1997, pag. 51-52 de Parintele Constantin NECULA