Sfantul Evanghelist Luca ne prezinta in cele mai ceresti culori si-n limba cea mai limpede de sub soare, vestirea si evenimentul nasterii Mantuitorului nostru Iubit. Cutremurator, sublim si ceresc eveniment unic in istoria lumii! In ceasul prezentarii Solului Ceresc in fata tinerei Fecioare, ea era cufundata in taina necuprinsului, neintelesului si cerescului extaz, a []Sfantul Evanghelist Luca ne prezinta in cele mai ceresti culori si-n limba cea mai limpede de sub soare, vestirea si evenimentul nasterii Mantuitorului nostru Iubit.

Cutremurator, sublim si ceresc eveniment unic in istoria lumii!In ceasul prezentarii Solului Ceresc in fata tinerei Fecioare, ea era cufundata in taina necuprinsului, neintelesului si cerescului extaz, a curatelor si albelor dorinte de adanca, eterna si deplina predare in bratele Divinei vointe, spre a o putea folosi, dupa voia Lui, Cel Vesnic Sfant. i, cum voia Lui Dumnezeu este sfintirea noastra, ea a fost aflata vrednica si apoi aleasa pentru a fi folosita in cel mai maret si neasemuit scop din istoria lumii Intruparea Cuvantului.

Dupa cum Sfanta Carte ne relateaza cele cu privire la acest maret eveniment, tot astfel si traditia ne pune la indemana o alta minunata si unica fapta, tot unic rasplatita.

In sanul poporului ales au fost nenumarate fiinte dornice si setoase dupa aflarea adevaratelor stari placute voii Lui Dumnezeu. i Veronica era una dintre aceste fiinte.

Se spune ca atunci cand Mantuitorul suia legat dealul Golgotei, cu crucea in spate, Sfanta Veronica I-a sters fata de sange si de sudoare, iar pe marama cu care ea L-a sters a ramas intiparit Chipul insangerat al Mantuitorului cu capul incununat de spini. i, Doamne Iisuse Tu, Cel care ai spus ca un pahar cu apa nu-l lasi nerasplatit, cat de darnic ai fost! N-ai putut sa nu rasplatesti si faptele ei, chiar ducandu-Te pe drumul patimirii Tale!Caci cine oare ar mai fi stiut si ar mai fi putut sa rasplateasca, asa ca Tine, pe tanara fecioara? Aceasta statea la geam si cosea numele si chipul Iubirii si Adevarului ce ii ardeau inima. Dar oricat se zbatea, nu reusea nicidecum sa le infatiseze potrivit dorintelor ei sfinte. Cand, deodata, dintr-o privire, vazandu-Te zdrobit sub povara crucii Tale si a nelegiuirilor noastre, ea a sarit fara sa tina socoteala de cruzimea calailor si a alergat la Tine sa- i stearga sudorile insangerate si obrazul inlacrimat si prafuit.

Iar Tu i-ai dat Chipul Tau! i atata i-a fost de ajuns.

Aceasta ii lipsea. A cautat si a aflat.

De atunci si pana azi, oare cati ochi inlacrimati si oare cate inimi zdrobite nu au privit spre acest Chip, unic in istoria lumii, care daruieste mangaiere si pace. i apoi, ca printr-o tainica minune, atatea fete care au mai privit spre aceasta nease muita si sfanta Fata a Indureratului Hristos se vor fi transformat, sfintit, infrumusetat si invesnicit, indumnezeindu-se.

Imi aduc si azi, cu drag, aminte de cea dintai infiorare sfanta, cand pentru prima data am auzit pomenindu-se numele Golgota; era intr-o duminica, inainte de Vecernie, pe cand mama ma ducea prin biserica din satul copilariei mele, tinandu-ma in brate si aratandu-mi sfintii de pe peretii Casei lui Dumnezeu, care ne priveau cu nespusa bunatate.

Cand am ajuns in fata crucii, pe care, cu fruntea insangerata, cu mainile si cu picioarele in cuie, era rastignit Fiul lui Dumnezeu, mama mi-a spus cu ochii-n lacrimi ca pe acest deal, care se cheama Golgota, Domnul Iisus Hristos a spalat cu sangele Sau Sfant pacatele noastre.

Iar cand s-a oprit in fata fetei indurerate a Celui cu fruntea strapunsa de spini, in acea dupa-amiaza, mama mi-a povestit, din ce auzise si ea de la vreunii mai vechi, ce a facut Sfanta Veronica si cum a rasplatit-o Hristos.

Imi aduc aminte...