9 martie, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, în România
In aceasta zi sunt oficiate in majoritatea eparhiilor slujbe de pomenire a celor care au patimit in timpul regimului comunist ateu, aparand credinta in Dumnezeu si demnitatea poporului roman.
Intre cei pomeniti se numara ierarhi, profesori de teologie, studenti, monahi, intelectuali crestini si peste 1.800 de preoti ortodocsi, care au fost anchetati si arestati, aruncati in inchisori, trimisi sa lucreze la Canalul Dunare-Marea Neagra, cativa chiar deportati in Siberia pentru acuzatii total nefondate, dar socotiti periculosi pentru noul regim politic de stat.
Credinta lor puternica si curajul de a-L marturisi pe Hristos prin suferinta au exprimat rezistenta activa sau jertfelnica a Bisericii, alaturi de rezistenta ei liturgica prin propovaduirea credintei si savarsirea Sfintelor Taine si a ierurgiilor. A fost o lupta cu ateismul militant si agresiv dusa dincolo de unele discursuri conventionale si compromisuri oficiale de coexistenta pasnica , se precizeaza in Actul Solemn Comemorativ al Sfantului Sinod, transmis in octombrie 2017.
La propunerea Patriarhului Daniel, anul 2017 a fost declarat An comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului in Patriarhia Romana, in sedinta de lucru din 28-29 octombrie 2015 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.sursa: aici pustia regimului ateu, spre Canaanul LibertatiiInstaurarea regimului ateu de dupa 1947, gaseste in Oastea Domnului nu un aliat, ci un dusman primejdios, in calea construirii socialismului si a inaintarii spre comunism. Prin insusi statutul ei, Oastea Domnului nu face nici un fel de politica militanta. Aceasta nu inseamna ca ea nu critica raul politic de pe pozitiile Evangheliei lui Hristos. Iata de ce, din 1948, aceasta Lucrare a fost scoasa in afara legilor statului comunist. Membrii si mentorii spirituali ai Miscarii au activat insa in ilegalitate, conform principiului evanghelic: Trebuie sa ascultam pe Dumnezeu mai mult decat pe oameni (Fapte 5, 29). In consecinta, ostasii au preferat sa fie dati afara din servicii, aruncati in inchisori sau supusi la amenzi grele, decat sa dea cezarului si ceea ce I se cuvenea lui Dumnezeu.
Justitia comunista a aplicat pedepse penale pentru ostasi, acestea totalizand mii de ani de inchisoare si amenzi care s-au ridicat la milioane de lei, sume colosale pentru vremea aceea. Multi ostasi au murit in inchisori sau in lagarele de munca fortata. Ei n-au renuntat insa la credinta si la idealul lor crestin. Putem afirma, cu toata modestia, ca Oastea Domnului a constituit in aceasta perioada in Romania alaturi de alte cazuri de preoti militanti, care au inteles sa nu se supuna fiarei din adancuri, sau de acelea ale unor disidenti din gruparile neoprotestante singura opozitie crestin-ortodoxa majora impotriva ateismului marxist-leninist.
Sub presiunea Departamentului Cultelor si a politicii de partid, precum si din cauza indiferentei sau a lasitatii unei anumite parti din oficialitatea bisericeasca, timp de aproape patruzeci de ani, Oastea a fost identificata cu sectele, sau i s-au pus in seama acuzatii politice fara nici un temei juridic, ba, fiind considerata chiar mai periculoasa decat toate sectele din Romania. Caci acestea au putut fi autorizate de catre regimul ateu, tocmai pentru ca se urmarea ca, prin activitatea lor, sa slabeasca Biserica Neamului. i aceasta, pentru a putea fi Oastea Domnului interzisa, persecutata si impiedicata sa-si realizeze programul ei duhovnicesc, conform invataturilor Bisericii strabune.
Mai dureros e insa faptul ca, manifestand inertie in gandire si atitudine, chiar si azi mai exista unii care vad cu aceiasi ochi miopi Lucrarea aceasta de regenerare moral-spirituala in sanul poporului nostru.
Ne mira faptul ca un artist dotat si un intelectual cu un larg orizont ca prof. Sorin Dumitrescu din Bucuresti, a putut afirma in Conferinta Catacombele Estului sustinuta la Alba-Iulia in anul 1994, ca Biserica Ortodoxa, in timpul celor patruzeci de ani de teroare comunista, a dat dovada de intelepciune, stiind sa-i dea cezarului ce-i al cezarului. Ea, chipurile, nu a provocat oranduirea atee, pentru a nu-i supune pe credinciosi la suferinte inutile, cum au procedat e de parere d-l Sorin Dumitrescu cei de la Oastea Domnului. Neintelegand acest adevar, ostasii au suferit zadarnic. Probabil, daca ar fi trait pe vremea martirilor Bisericii Primare, d-l prof. Dumitrescu, considerat un mare ortodox, la fel ar fi vazut zadarnica si jertfele milioanelor de martiri si mucenici, care, ca sa-si salveze trupul si pozitia sociala, ar fi trebuit sa jertfeasca idolilor sub comodul pretext ca pana treci puntea, te faci...