In lume veti avea necazuri, dar indrazniti caci Eu am biruit lumea (Ioan 16,55). Incercarile si ispitele care ni se asaza de-curmezisul si ne impiedica drumul, ne descopera pe cineva , ne arata ceva : o putere contrara celei care ne mana, un stapan contrar celui ce ne stapaneste. Este cel rau, si ispita este puterea ce []In lume veti avea necazuri, dar indrazniti caci Eu am biruit lumea (Ioan 16,55).

Incercarile si ispitele care ni se asaza de-curmezisul si ne impiedica drumul, ne descopera pe cineva , ne arata ceva : o putere contrara celei care ne mana, un stapan contrar celui ce ne stapaneste. Este cel rau, si ispita este puterea ce cauta sa ne amageasca si sa ne doboare.

Ispita te trezeste la realitate. Pentru a birui, tu trebuie sa treci o piedica: voia celui rau; trebuie sa birui un vrajmas: pe Satan.

Pana nu vini ispita, erai linistit, lucrai in liniste, inaintai increzator si te bucurai ca merge asa de bine; acum, deodata, puteri vrajmase, pline de ura si vrajmasie vin sa te opreasca si sa-ti faca rau.

Acesta inseamna, in primul rand, ca lupta ta este lupta cea buna; in al doilea, ca nu poti birui cu puterile tale, ci ai nevoie de Altul. Apoi, acest lucru te indeamna la rugaciune si veghere, viata sfanta si credinta, pentru a birui.

Orice pas inainte se castiga prin lupta si jertfa. Invatatura pe care ne-o da ispita aceasta este.

Copiii lui Dumnezeu trebuie sa treaca si prin focul incercarilor, fiindca si Mantuitorul lor a trecut prin ele (Ioan 15,20; 16,33; Romani...