Hristos este și unitate și orientare
Parcurgand pe-ndelete de la un capat la altul, istoria vietii autorului cantarilor noastre nemuritoare, am observat ca ea poate oferi temei lucrarii oricaruia: celui ce vrea sa zugraveasca grozavia torturilor din temnitele comuniste poate veni cu exemple din scrisul lui; celui ce are un ghimpe contra Bisericii, gaseste calai si tradatori din sanul clerului in chiar paginile cartii; in orice parte te inclini te poti mangaia pe pieptul poetului, te linistesti pe scrisul lui, precum toate denominatiunile crestine pe aceeasi Carte Sfanta.
Dar nu pentru toate neghiobiile lumii a inspirat Duhul Sfant pe scriitorii biblici si nici fratele Traian n-a dorit ca scrisul sau sa fie temei tuturor dezbinatorilor, desi pe buzele tuturor se afla numele lui. In dese randuri, am observat asta cu amaraciune, autorul atrage atentia ca istorisirea faptelor unora si ale altora le face numai ca acte istorice, ceea ce urmareste insa e ca sa vada generatiile viitoare cum Iisus e vesnic biruitor, oricat de prigonit ar fi de oameni.
O, daca am urmari mereu doar chipul lui Iisus Hristos in toate paginile Bibliei cat am fi de puternici impotriva celui viclean! Trebuie insa ca fiecare sa avem gandul lui Hristos si atunci, da, vom fi impreuna pe frontul mantuirii sufletesti. i daca am avea cu totii gandul luminos al fratelui Traian cum am putea de maret sa aducem slava lui Dumnezeu in adevar si-n dragoste, adica in aceeasi invatatura sfanta si in unitate frateasca?Textul despre care aminteam la inceput e scris cu ocazia descrierii zilei istorice din 7 noiembrie 1976, de la Brasov. Iata-l: Hristos este si dragoste si adevar. i unitate si orientare. i...