Fragment dintr-o vorbire a fratelui Popa Petru (Batiz) de la o nunta de la Corocaiesti ianuarie 1978 () Ne bucuram ca s-au ridicat frati noi, pe care i-am vazut prima data si care ne-au zdrobit inimile cu cuvantul lor. Inseamna ca Duhul lui Dumnezeu e intr-o permanenta lucrare in aceasta adunare. Uitati-va, minune mare! []Fragment dintr-o vorbire a fratelui Popa Petru (Batiz) de la o nunta de la Corocaiesti ianuarie 1978() Ne bucuram ca s-au ridicat frati noi, pe care i-am vazut prima data si care ne-au zdrobit inimile cu cuvantul lor. Inseamna ca Duhul lui Dumnezeu e intr-o permanenta lucrare in aceasta adunare.

Uitati-va, minune mare! Am amintit si aseara: frati de la coarnele plugului, din fabrica, au pus mana pe Biblie si vorbesc asa de minunat, si lucreaza din toate puterile, pentru a forma omul nou, dospit in aluatul Evangheliei. Se implineste cuvantul pe care il spune Domnul: Iti multumesc, Tata Doamne al cerului si al pamantului, ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor .

Eu v-as intreba: care aveti vreo diploma in buzunarul fratiilor voastre, fratilor? Nimeni! Care este cu vreo scoala superioara? Aproape nimeni! i uitati va, minune! S-a facut asa o cucerire in tara aceasta prin vasele acestea slabe! Nu este minune a lui Dumnezeu? Cine a putut face aceasta lucrare launtrica, pornita spre inima oamenilor, ca sa-i poata intoarce la Dumnezeu? S-au varsat lacrimi [aici], s-au incheiat legaminte; e puterea lui Dumnezeu despre care spune Sfantul Apostol Iacov in Epistola sa: Daca-i trebuie cuiva intelepciune, s-o ceara de la Dumnezeu, Care da cu mana larga . Nu intelepciunea care-i acumulata din carti, ci o intelepciune care se intalneste la picioarele Crucii Domnului Hristos.

S-au perindat multi intelectuali prin Lucrare, dar erau departe de ea. i unul dintre cei de rangul intai, spuse [odata]: Ce pregatire are omul asta? Omul asta-i plugar. Nu se poate Nu se poate? Se poate! Ei au intrat scoala Duhului.

Altul spune: Pai noi ne-am tocit coatele pe bancile scolilor. Fratii si-au tocit genunchii la rugaciune in fata Domnului, ca sa primeasca aceasta intelepciune, [sa poata purta] raspunderea pentru fratii pe care-i au in adunarile lor, pentru care vor da seama in fata lui Dumnezeu. Sfantul Iacov spune: Dumnezeu da cu mana larga . Fratilor care sunteti cu mai putina pregatire, nu va intristati pentru aceasta. Noi am avut [in Lucrarea Oastei] oameni nestiutori de carte, dar au marturisit cu atata putere Cuvantul lui Dumnezeu va aduceti aminte unii la primele congrese, incat mitropolitul Nicolae spunea odata: Ce pregatire are omul asta? Inalt Preasfintite, e nestiutor de carte. Nu se poate!Se poate! Pentru ca atunci cand Dumnezeu iti toarna in inima intelepciune, esti plin de intelepciunea care vine de Sus. De aceea spun, cum zice Sfantul Pavel: Uitati-va, intre voi nu-s multi bogati, nici de neam ales, nici puternici, nici invatati . Dumnezeu a facut alegerea acesta. i daca si noi am intrat in alegerea aceasta a lui Dumnezeu si in planul lui Dumnezeu, vedem o adevarata minune. S-au stins atatea patimi prin marturisirile fratilor nostri, ale [acestor] oameni care au avut o dragoste neprefacuta. Caci, sa stiti, in Biserica Domnului s-au strecurat si oameni prefacuti, oameni cu credinta bolnava, oameni cu credinta prefacuta sau cu dragoste prefacuta. Acolo se vor naste suflete, asa cum aminteam odata undeva ca se intampla in viata albinelor (poate sunteti unii stupari). titi ca populatia [stupului] o inmulteste matca, cea care depune ouale in celule. Dar daca se intampla sa moara matca, familia e in primejdie. Poate se ridica atunci o albina isteata si depune oua in locul matcii, dar din ouale de albina ies trantori. Numai din ouale de matca ies albine.

Asa este in Lucrarea lui Dumnezeu. Aici, zice Domnul, nu voi veti vorbi. Duhul va vorbi prin voi . Noi suntem vasele sau...