Privir m cu totii spre fereastra f r nici un geam. Un suflu de ger aspru ne t ia ochii si r suflarea. Ne dep rtar m repede din fata ei. Ce punem in fereastra asta s nu ne mai bat vantul chiar asa? Reverenda p rintelui glumi necuviincios profesorul c utind s fac haz de necaz, pentru a nu c dea cu totii []Privir m cu totii spre fereastra f r nici un geam. Un suflu de ger aspru ne t ia ochii si r suflarea. Ne dep rtar m repede din fata ei. Ce punem in fereastra asta s nu ne mai bat vantul chiar asa? Reverenda p rintelui glumi necuviincios profesorul c utind s fac haz de necaz, pentru a nu c dea cu totii in descurajarea situatiei. Si apoi eu in ce mai tremur? r spunse cu glas de glum jalnic preotul. S pun badea sta cojocul lui cel de oaie. Nu-l pun c inghet f r el. Atunci ce punem? Dau eu o c mas , mai d altul una. Mai un prosopAm acoperit astfel fereastra. Si acum unde s st m, c nu vom putea mult asa? In pestera asta nu-i nimic, numai obiectul acela in colt. Era tineta, hard ul de murd rii. Ce bine c este m car aceasta. Ce ingrozitor suferisem dincolo f r el! Eu bat in us s ne aduc m car niste paie sau niste priciuri zise profesorul. Si b tu in us o dat , de dou , de trei ori, tot mai tare.

In us se deschise o vizet cat o gamel . V zur m o jum tate de pusc si dou must ti mari si incruntate: Ce vrei m ? Domnu sef n-avem nimic aici pe ce s ne asez m. Dati-ne m car niste priciuri, niste scaune, niste paie, orice numai s st m pe ceva. Murim aici de frig. Ce faceti cu noi? Asteptati! si tranti vizeta.

In inchisoare inc nu sunase desteptarea.

Simteam c inghet m, incepand de la picioare. Genunchii ne intepeniser . Ne miscam tot mai greu incoace si incolo sufland in palme si frecandu-ne urechile. Iesea aburul din noi ca din niste oale golite. P rea totul mort. P rea c in curand vom muri si noi.

Dar dintr-o dat se auzi un clopotel undeva in curte. Apoi voci si miscare. Zgomote de usi si pasi. Curand z voarele usii noastre se izbir trase, iar marea us se deschise scartiind ascutit. Mergeti toti in coltul cela cu fata la perete! r sun vocea aspr a gardianului. Si doi detinuti cu haine v rgate intrar cu dou brate de paie pe care le aruncar in partea cealalt .

Apoi iesir . Le improscati si...