Acum duminica avem la rand evanghelia cu orbul cel din nastere de la Ioan capitolul 9. Am talcuit-o pe larg anul trecut, in Lumina Satelor . In legatura cu aceasta evanghelie, dam invatatura de mai jos. Mai anul trecut am citit prin ziare o stire cu mult inteles sufletesc. Intr-un spital, un orb si-a recapatat vederea []Acum duminica avem la rand evanghelia cu orbul cel din nastere de la Ioan capitolul 9. Am talcuit-o pe larg anul trecut, in Lumina Satelor . In legatura cu aceasta evanghelie, dam invatatura de mai jos.

Mai anul trecut am citit prin ziare o stire cu mult inteles sufletesc. Intr-un spital, un orb si-a recapatat vederea printr-o grea operatie savar sita de un medic vestit.[1]Orbul s-a reintors in satul lui vazand. Ve stea acestei minunate tamaduiri s-a raspandit degrab in lumea orbilor. i ce s-a intamplat? Intr-o buna dimineata, cel tamaduit s-a pomenit cu nu mai putin decat 50 de orbi care il rugau staruitor sa-i conduca si pe ei la doctorul cel vestit.

Cel tamaduit ce era sa faca? Ca un fost tovaras de suferinta, i-a ascultat. Dar o alta greu tate. Cum era sa-i conduca pe cei 50 de orbi? Dupa o lunga chibzuinta, a facut asa: a luat o sfoara si i-a legat pe cei 50 de orbi unul de altul, si el, punandu-se in fruntea lor, a plecat cu ei la doctorul cel vestit.

Un adanc inteles sufletesc este in intam plarea aceasta. Iisus Mantuitorul a venit in lume ca un Doctor sufletesc. Indata la coborarea Sa in lume, Mantuitorul i-a afisat ca sa zic asa o firma de Doctor vestit. Duhul Domnului M-a trimis a tamadui pe cei zdrobiti la inima, a propovadui robilor iertare si orbilor vedere (Lc 4, 18).

Mantuitorul a venit in lume sa dea orbilor vedere. A venit sa tamaduiasca pe cei ce ochi aveau, dar nu vedeau (Mc 8, 18). A venit sa tamaduiasca orbia cea sufleteasca. i i-a tamaduit pe multi; pe toti cati au alergat la El si au primit doctoria Lui.

Mantuitorul e si azi un vestit Doctor de ochi . Firma Lui sta si azi si-i cheama si azi pe cei ce ochi au si nu vad sa vina sa ia doctoria cu care sa-si unga ochii si sa vada (Apo c 3, 17). Lumea e plina si azi mai mult ca oricand de cei orbi cu sufletul. Vai ce cumplita orbie sufleteasca este intre crestinii de azi! Numai ici si colo poti afla cate un suflet care vede lumea si viata in lumina Evanghelici. Cei mai multi isi inchipuie ca vad, dar sunt orbi (In 9, 41).

Ferice de cel ce L-a...