Vorbirea fratelui Opris Ioan la adunarea de la Resita 1974 Scumpi frati si surori iubite! Daca mila si dragostea lui Dumnezeu ne-a invrednicit ca in seara aceasta sa ne vedem aici in aceasta casa, Il rugam pe El sa ne intareasca, pentru ca sa savarsim cate ceva din ceea ce ne spune si ne []Vorbirea fratelui Opris Ioan la adunarea de la Resita 1974Scumpi frati si surori iubite! Daca mila si dragostea lui Dumnezeu ne-a invrednicit ca in seara aceasta sa ne vedem aici in aceasta casa, Il rugam pe El sa ne intareasca, pentru ca sa savarsim cate ceva din ceea ce ne spune si ne invata Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu si Duhul Sfant, Calauza noastra si a fratiilor voastre.

In capitolul 11 din Evanghelia de la Luca, versetele 40 si 41, citim urmatoarele cuvinte: Nebunilor, oare Acela care a facut partea din afara nu a facut si pe cea dinauntru? Dati mai bine milostenie din lucrurile dinauntru si atunci toate va vor fi curate .

Aici este un capitol care ii judeca foarte mult pe carturari, pe farisei, pe oamenii invatati, pe cei cu carte multa, cu scoala multa, si le spune: nebunilor Eu n-as vrea pentru nimic in lume ca aceste cuvinte sa ne atinga si pe noi. Cred ca noi am trecut in randul inteleptilor, nu al nebunilor, asa cum zice in Romani 13: Sa traiti frumos, ca in timpul zilei, nu in chefuri si betii, nu in curvii si in fapte de rusine .

Ca fiii luminii sa umblati! Asa sa umblam!Nebunilor, cine a facut partea din afara, oare nu a facut tot El si partea dinauntru? Zice apoi, in continuare: dati milostenie din cele dinauntru, ca sa va fie curate si cele din afara Fratilor, avem o mare datorie, chiar daca nu noua ne zice nebuni , chiar daca chiar daca nu pe noi ne atinge aici; dar o mare datorie ne revine din al doilea verset, unde ne spune: Dati milostenie din cele dinauntru, ca sa va fie curate si cele din afara Tot ce facem pentru cer, tot ce facem pentru DumnezeuTot ce facem pentru Imparatia LuiTot ce facem pentru propriul nostru sufletTot ce facem mai mult sau mai putin, duhovniceste sau trupeste, o mana intinsa unui sarac, o hainuta data unei vaduve toate acestea sunt din darurile lui Dumnezeu sau din indemnul lui Dumnezeu; si noi suntem datori sa le facem.

Dar sa nu uitam ca Domnul spune: Dati milostenie din cele dinauntru ale voastre, ca sa va fie curate toate Deci milostenia cea dinauntruIn privinta aceasta suntem foarte zgarciti. Suntem foarte mult zgarciti! Nu mai spun ca nici in celelalte nu suntem noi prea darnici, caci chiar daca am facut ceva, eram datori sa facem. Asa ca nu ne-am facut datoria, caci nu am fost nebuni ca Sfantul Ioan Milostivul, care-si da haina de pe el, sau Sfantul Vasile cel Mare si altii, si altii Nu!Totusi, mult sau putin, cat am facut, mult sau putin, cat am cheltuit pentru saraci Domnul ne face atenti: Dati zice milostenie din cele dinauntru De bine, de rau, o bucata de paine, un banut gaseste si cel mai zgarcit om, fie de mila, fie de rusinea fratilor care il vad in tramvai sau in trenDar Domnul voieste sa dai din cele dinauntru! Cele dinauntru ce sunt? O inima buna, o mana intinsa la timpul potrivit. Un cuvant de imbarbatare. O mangaiere. Un cuvant de inviorare pentru cei obiditi, pentru cei necajiti, pentru cei chinuiti, pentru cei asupriti, pentru cei dezmosteniti, pentru cei neluati in seama de nimeni. i totdeauna tu trebuie sa fii ochi si gura pentru orbi si pentru muti Noi aceasta datorie o avem. Aceasta e sarcina fiecaruia data de catre Dumnezeu.

Dati milostenie din cele dinauntru , caci o bucata de paine, o coaja de paine, o bucatica de slanina si unul mai putin credincios o poate face si o face.

Eu am cunoscut oameni credinciosi foarte milostivi, dar de milostenia cea dinauntru sa nu mai vorbim Aceasta nu poate sa o dea oricine, numai acela ce o are el personal si o are din belsug in sufletul lui, in fiinta sa, in viata sa Numai acela poate sa impartaseasca si milostenia cea dinauntru fata de altii.

Nebunilor, cel ce-a facut partea din afara nu a facut El si partea dinauntru? Adica va sa zica: de ce nu va ingrijiti de cele dinauntru?O Doamne, fie slavit si binecuvantat Numele Tau ca, de cand Te-am cunoscut pe Tine si de cand am depus legamantul, mai mult sau mai putin, am facut bine ceea ce am facut.

Am citit din Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, ne-am rugat regulat, de dimineata pana seara, de 5, 6 ori. Unii citesc Biblia. Am auzit ca unul [a citit-o] de 300 de ori, altul de 100 de ori. Asa citesc unii Cuvantul lui Dumnezeu! Fratilor, ca am citit mai mult, ca am citi mai putin, atata cat am putut face, ceva am facut noiDar Domnul zice: cel ce a facut partea din afara Cu toate ca noi cantam asa de bine la biserica cu toate ca noi cantam: Toata grija cea lumeasca de la noi s-o lepadam , noua totusi, majoritatea timpului nostru, ni-l rapeste si ni-l ia, si ni-l cuprinde grija vietii acesteia de pe pamant. i deci cine a facut partea din afara nu a facut si pe cea dinauntru?Noi, fata de suflet, nu avem nici o datorie?Avem o datorie extraordinar de mare fata de semenul nostru. Daca pentru noi am facut ceva, acum e o intrebare: Ce facem pentru aproapele nostru? Pe drum, odata, calatoreau doi oameni. Calatoreau din sat in sat si din cetate in cetate, cautand bani, colectand pentru zidirea unei biserici. i ei au gasit in drumul lor fel de fel de oameni pe la usile pe unde au mers. Intr-un loc au gasit un boier care i-a ocarat rau. Dar, pentru ca ei au staruit sa le dea ceva, el a pus mana pe bata si i-a batut rau de tot. Ca el, datorita bogatiilor, sta bine si nu se temea, ca se avea bine cu toti mai-marii si nu se temea ca i se poate cere socoteala. Asa ca ii batu bine. Dar dupa ce ii batu asa, unul din cei de jos ii zise boierului: Boierule, boierule, tot ce ne-ai dat a fost pentru noi si pentru pacatele noastre. Acum te mai intreb o data: pentru biserica ce dai? Pentru Dumnezeu ce dai? Atunci i s-au deschis si ochii, si punga boierului si a inceput sa planga, dandu-le pentru biserica mai mult decat s-ar fi asteptat ei.

Ei, dragii mei frati, pentru cele dinauntru, pentru partea dinauntru ce faceti voi? ne intreaba Domnul. i atunci noi ce zicem?O femeie care era insarcinata s-a dus la medic sa-i spuna ce o supara, ce o doare. Mai ales inima o durea foarte rau. i medicul pe loc i-a spus: Te sfatuiesc sa pierzi copilul, ca nu poti sa suporti nasterea Asa te sfatuim noi. Eu nu pot pentru nimic in lume! a spus ea.

A plans, s-a rugat, s-a pus pe genunchi apoi a deschis Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu si a pus degetul la capitolul 2 din Hagai, versetul 5, unde zice asa: Eu raman credincios legamantului pe care l-am facut cu voi . Eu raman credincios legamantului pe care l-am facut cu tine, Lucretia (ca asa o chema)!Asa este Dumnezeu! El ramane credincios legamantului pe care l-a facut cu tine. i ce legamant a facut cu noi? Ca ne-a spus: Cu nici un chip n-am sa te las. Sub nici un motiv n-am sa te parasesc. i femeia a ascultat si a salvat viata copilului, care este acum de 10 luni, frumos, sanatos si voinic.

Ei, asa lucreaza Dumnezeu!Dar acum las, trec si las aceasta intamplare si ma intorc la noi: cum stam noi cu legamantul pe care l-am incheiat cu Domnul Iisus? Cu...