Traim vremuri de cumplite rautati sufletesti. Lumina lumii, pe care a adus-o Iisus Mantuitorul in lume, a ajuns iarasi intr-o lupta grea cu intunericul. Traim vremuri cand intunericul parca a biruit lumina, raul parca a biruit binele, nedreptatea parca a biruit dreptatea, minciuna parca a biruit adevarul. Traim intr-o noapte fioroasa de rautati, stricaciuni si []Traim vremuri de cumplite rautati sufletesti. Lumina lumii, pe care a adus-o Iisus Mantuitorul in lume, a ajuns iarasi intr-o lupta grea cu intunericul. Traim vremuri cand intunericul parca a biruit lumina, raul parca a biruit binele, nedreptatea parca a biruit dreptatea, minciuna parca a biruit adevarul. Traim intr-o noapte fioroasa de rautati, stricaciuni si faradelegi. Satan parca domneste in intunericul acestei lumi (Efes. 6, 12). Intuneric mare s-a facut peste tot pamantul.

E adevarat insa ca nu toti simt acest intuneric. E plina lumea de cei ce spun ca intunericul este lumina si lumina intuneric; binele il numesc rau si raul bine, dulcele amar si amarul dulce (Isaia 5, 20).

Numai copiii lui Dumnezeu simt si vad intunericul cel sufletesc. Numai copiii lui Dumnezeu se infricoseaza de cumplita noapte sufleteasca din lumea de azi. Numai ei se intreaba ca oamenii despre care spune Isaia proorocul: Strajerule! Oare mai este mult din noapte? O Doamne, oare mai este mult din aceasta noapte cumplita?Scriptura ne da raspuns si la intrebarea aceasta. Ne da trei raspunsuri.

Intai, ne spune ca nimeni nu poate sa stie acest lucru. Iar despre ziua aceea si ceasul acela, nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, fara numai Tatal (Marcu 13, 32).

Toate Scripturile spun apoi ca Domnul va veni pe neasteptate. Insusi Mantuitorul a spus acest lucru: Caci precum a fost in zilele lui Noe, cand oamenii mancau, beau, se insurau pana cand a venit potopul si i-a prapadit pe toti, asa va fi si la venirea Fiului omului (Luca 17, 26-27). Iar ziua Domnului va veni ca un hot noaptea (II Petru 3, 10).

Scriptura spune ca ziua aceea va veni intr-un timp cand stricaciunile sufletesti isi vor ajunge culmea Cand decaderea sufleteasca isi va ajunge culmea. Ca in pilda cu cele zece fecioare, Domnul va veni pe la miezul noptii; cand noaptea stricaciunilor va fi mai grozava. Cine stie cat mai este pana la miezul noptii?Un credincios a visat odata ca pe cer era un ceas urias. Ceasul arata la cinci minute inainte de miezul noptii, iar dedesubtul lui era scris: Matei 25, 6. (Iar la miezul noptii s-a facut strigarea: Iata, Mirele vine, iesiti intru intampinarea Lui.) Acesta a fost un vis. Nimeni n ar putea sti cat mai este pana la miezul noptii. Poate ca suntem numai in seara acestei nopti poate ca suntem adanc in noapte, poate ca mai sunt cateva ceasuri (cateva mii de ani) pana la miezul noptii poate ca mai sunt cateva minute Singur Tatal Ceresc stie acest lucru.

Un lucru insa e sigur. Ziua aceea va veni pe neasteptate, ca un fur noaptea. Ferice de cei ce se vor afla priveghind.

Aici incepe pilda cu cele zece...