Grozava cautare mai are taranul pe timpul alegerilor! Toti il omoara cu dragostea. Toate partidele se prapadesc de dragostea poporului si de binele lui. Rasuna fagaduintele, rasuna padurile, pasunaturile, rasuna usurarea darilor, repararea drumurilor, etc, etc. Toate se dau si toate se fagaduiesc pe timpul cat tin alegerile. Dar indata ce oamenii si-au bagat []Grozava cautare mai are taranul pe timpul alegerilor! Toti il omoara cu dragostea. Toate partidele se prapadesc de dragostea poporului si de binele lui. Rasuna fagaduintele, rasuna padurile, pasunaturile, rasuna usurarea darilor, repararea drumurilor, etc, etc. Toate se dau si toate se fagaduiesc pe timpul cat tin alegerile.

Dar indata ce oamenii si-au bagat votul in lada, craii politici se fac canfor si pana la alte alegeri nu se mai cam ivesc. Mi-ai dat votulatat imi trebuiaramai acum tu poporule, in stirea lui Dumnezeu cu necazurile taleTot cam asa e si cu partidele de opozitie. Din opozitie, partidele fagaduie poporului marea cu sarea, dar cantecul se schimba indata ce partidul ajunge la putere.

Un sistem pacatos se face la noi in felul de a face politica. Partidele ies in popor cu doba fagaduintelor: cine da mai mult! Dar in tot raul si un bine, iar binele e acesta: poporul nu mai crede vorbele goale. Si scade si vrajmasia politica ce se cuibareste in popor. Nu se mai bat si nu se mai dusmanesc oamenii pentru d-nii politicieni si nici la votare nu prea alearga.

Poporul a facut scoala politica si politicienii trebuie sa tina seama de acest lucru.

Parintele Iosif Trifa din Calendarul Lumina satelor , anul 1933