Eu sunt vita cea adevarata si Tatal Meu este lucratorul Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine daca nu ramane in vita, tot asa nici voi daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine si Eu in []Eu sunt vita cea adevarata si Tatal Meu este lucratorul Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine daca nu ramane in vita, tot asa nici voi daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic. Daca cineva nu ramane in Mine, se arunca afara ca mladita si se usuca; si le aduna si le arunca in foc si ard (In. 15, 1-6).

O, ce taina adanca este pusa in aceasta evanghelie! Este pusa in ea toata taina vietii noastre de crestini si mai ales toata taina puterii noastre de crestini. Taina aceasta este simpla. Domnul Iisus Hristos a murit pentru noi. Prin moartea Lui si Jertfa Lui ne-a impacat cu Dumnezeu; a reparat iarasi legatura noastra cu cerul, cu Dumnezeu. Crucea Golgotei leaga cerul cu pamantul si pe om cu Dumnezeu. Taina mantuirii noastre e sa primim aceasta legatura si sa ramanem neincetat in ea. Sa L primim pe Iisus Mantuitorul si sa ramanem clipa de clipa in El si El in noi.

Nimenea dintre muritorii pamantului n-a inteles si n-a trait atat de mult aceasta taina ca marele Apostol Pavel. Din inaltimea, din culmea acestei taine, a strigat Apostolul Pavel: De acum nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine; imi traiesc viata prin credinta in Fiul lui Dumnezeu Care m-a iubit si S-a dat pe Sine pentru mine (Gal. 2, 20). Numai cine a ajuns la aceasta inaltime poate intelege si poate trai cuvintele Mantuitorului de mai sus: Eu sunt vita, voi mladiteleIisus este Marele Mijlocitor intre noi si Dumnezeu. Caci unul este Dumnezeu, unul si mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, Omul Iisus Hristos, Care pe Sine Insusi S-a dat pret de rascumparare pentru toti (I Tim. 2, 5). Iisus este marele nostru izvor de putere si de viata. Toata puterea vietii noastre de crestini este in El si la El. Prin El ne vin tot darul si toata puterea. Fara El nu putem face nimic.

De cand eram preot tanar la tara, mi-aduc aminte ca in toata duminica le predicam oamenilor, zicandu-le: Faceti, oameni buni, asta si asta, si nu faceti ceea si ceea Insa pe urma am bagat de seama ca predica mea era fara putere. Nu puteam starpi cu ea rautatile si nu puteam aduce suflete la Mantuitorul. Oamenii ascultau cu placere sfaturile, dar faceau tot aceleasi uraciuni. Atunci am inceput sa cercetez Scripturile si, adan cindu ma in Cuvantul lui Dumnezeu, am inceput cu o predica noua. Am citit oamenilor...