S-a intamplat in 7 mai 1211: Dupa aceasta data are loc colonizarea Cavalerilor teutoni in ara Barsei de catre regalitatea maghiara. In 1211, regele Ungariei, Andrei al II-lea (1205-1235), a chemat in Tara Barsei, considerata de unguri nelocuita (licet desertam et inhabitatam contulimus), desi era locuita de romanii autohtoni si de primii colonisti germani, pe []The post S-a intamplat in 7 mai 1211 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 mai 1211 was first posted on mai 7, 2020 at 3:23 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 mai 1211: Dupa aceasta data are loc colonizarea Cavalerilor teutoni in ara Barsei de catre regalitatea maghiara. In 1211, regele Ungariei, Andrei al II-lea (1205-1235), a chemat in Tara Barsei, considerata de unguri nelocuita (licet desertam et inhabitatam contulimus), desi era locuita de romanii autohtoni si de primii colonisti germani, pe Cavalerii Spitalului Sfanta Maria din Accra sau Ordinul Ospitalierilor Sfintei Marii din Accra pentru apararea fruntariilor impotriva atacurilor cumanilor. In actul emis de cancelaria maghiara in 1211, la 7 mai, regele a daruit tara pe veci, le-a dat voie teutonilor sa construiasca cetati si orase de lemn, sa apere regatul contra cumanilor, sa nu gazduiasca nici un voievod roman, i-a scutit de plata darilor si le-a lasat targurile libere si vamile targurilor. Desi in act precizase ca tara este desarta si nelocuita in act este pomenit si un voievod Mihail.

Sa fi fost roman? Sunt descrise si hotarele tarii care va fi in stapanirea cvasi-deplina a teutonilor. Noii stapani vor fi supusi numai jurisdictiei regale si-si vor stabili ei singuri judecatorul. In actul urmator este mentionat numele fratelui Cruciat Teodoric, fratele magistru Teodoric. Deci in 1211, in Tara Barsei n-a venit intregul Ordin, ci un numar de cavaleri condus de Teodoric, deoarece Marele Magistru Hermann von Salza (1209-1239), unul dintre cei mai capabili comandanti teutoni, diplomat de mare finete si strateg renumit, ramasese in Palestina. In alt act din 1213 se aminteste ca Tara Barsei (terra Borza, terra Boza) a fost data prin danie regala, desarta si nelocuita (vacuam et inhabitatam), insa fratii au voie sa ia dijma de la toti locuitorii de fata in afara de unguri si secui. Oare de la cine-or fi luat dijma? Intrebare retorica, fireste Fratii mai au dreptul sa faca hirotoniri de preoti. Intrucat se vorbeste de Hermann, magistrul ordinului, este posibil ca acesta safi venit temporar spre a organiza Ordinul. Regele le-a permis sa-si ridice cetati si orase din piatra si pomeneste de Cetatea Cruceburg (Kreuzburg Orasul Crucii, astazi Teliu) pe careau construit-o fratii. Locuitorii autohtoni romani ai Tarii Barsei nu reprezentau in optica regelui decat o populatie tolerata, lipsita de importanta din moment ce afirma ca tara este nelocuita si...