Profetul Ilie nu a linguşit pe nimeni. A fost un râvnitor al Domnului.
Precum stea de stea se deosebeste in stralucire si floare de floare se deosebeste in infatisare si parfum, asa si fiecare sfant are ceva deosebit, care-l distinge de toti ceilalti. De aceea, Biserica alaturi de numele fiecarui Sfant pune cate un epitet: Pantelimon Tamaduitorul, Dimitrie Izvoratorul de Mir, Spiridon Facatorul de Minuni, Cosma si Damian Cei-fara-de-arginti; iar pe Proorocul de astazi il numeste Ravnitor: Ilie Ravnitorul. Proorocul Ilie a avut ravna.
Ce inseamna ravna? Inima sa nu fie rece, ci sa aiba un foc, o dorinta puternica. i ce dorinta a avut Ilie? A vrut ca toti sa-L cunoasca pe adevaratul Dumnezeu, pretutindeni sa fie inchinat Dumnezeul cel Sfant. i aceasta dorinta n-a tinut-o ascunsa inlauntrul sau, n-a lasat-o sa ramana teorie, ci a manifestat-o, si-a declarat-o.***Cu ravna am ravnit pentru Domnul Atottiitorul! (III Regi 19,10 ).
Proorocul Ilie si-a aratat dragostea si ravna lui pentru adevaratul Dumnezeu in toate imprejurarile, pe toate fronturile.
In primul rand, in epoca sa, poporul iudeu, poporul ales al lui Dumnezeu, s-a abatut, a parasit calea Domnului. Au ajuns pana in punctul in care si-au facut o statuie-idol, pe zeul Baal si-i aduceau acestuia drept jertfe umane pe pruncii lor! Cum s-a intamplat asta? Un proverb zice: Pestele de la cap se strica . Asa si cu idolatria. Au adus-o in poporul lui Dumnezeu regii Ahab si Isabela. Dar cine a indraznit sa-l mustre pe rege? Toti taceau. Doar unul a indraznit. Cine? Cel care nu avea nimic altceva decat o malotea (blana), un cojoc; dar cat valora cojocul acesta nu valoreaza bogatiile tuturor celorlalti. Acest sarman s-a suit la palatele imparatesti si l-a mustrat pe Ahab: Tu i-a spus, tu ratacesti poporul! (vezi III Regi 18,18 ).
Cu ravna am ravnit pentru Domnul Atottiitorul! .
Dar si impotriva nedreptatii sociale si-a aratat sensibilitatea. A ocrotit pe vaduve, pe orfani, pe saraci, pe neputinciosi. Un om sarac, Nabot, avea o vie. Aceasta vie era aproape de domeniul regal. Desi era atat de mare averea regala, Ahab a vrut sa ia si via lui Nabot. Nu o dau, zice Nabot, este mostenirea mea parinteasca! Atunci Izabela a inscenat un proces si a dispus ca Nabot sa fie judecat. Intr-adevar, cu doi martori mincinosi, care-l acuzau calomniator ca L-a hulit pe Dumnezeu si pe rege, Nabot a fost condamnat si a fost executat prin ucidere cu pietre. i legea spune ca averea celui condamnat la moarte revine regelui. Toti vazusera nedreptatea, dar stapanea groaza si frica. Cine sa mustre nedreptatea si crima? Cine altul? Cojocul Ilie! La porunca lui Dumnezeu merge de-l gaseste pe Ahab si-i zice: La celelalte rautati ati adaugat si asta: l-ati ucis pe Nabot; dar acestea zice Domnul: Deoarece ai ucis si ai mostenit, de aceea, unde a picurat sangele lui Nabot, acolo vor linge cainii si sangele tau (III Regi 20). Dupa acestea, Izabela s-a maniat, iar Proorocul Ilie a fugit si s-a ascuns.
Cu ravna am ravnit pentru Domnul Atottiitorul! Acest Sfant Profet s-a intors chiar si impotriva clerului. Ce faceau acei popi ? In loc sa conduca poporul spre adevarata credinta, acestia l-au parasit pe adevaratul Dumnezeu si s-au inchinat lui Baal, pe care l-au adus regii. Erau 450 de preoti. i mancau la masa Izabelei. Impotriva lor si-a aruncat Ilie fulgerele. De ce l-ati parasit, le zice, pe adevaratul Dumnezeu? A chemat deci intreg poporul pe muntele Carmel si a spus preotilor lui Baal: Veniti sa dovedim cine are pe Dumnezeul cel adevarat. Luati pietre, ziditi un jertfelnic, junghiati un vitel, si rugati-va dumnezeului vostru sa trimita foc care sa mistuie. Au facut asta, dar in zadar strigau, invocand pe falsul lor dumnezeu. Ilie ii ironiza: Strigati mai tare, poate ca Dumnezeul vostru doarme si nu aude Cand deja incepuse sa se insereze, Ilie zice:...