Pacatul este microbul sufletului. Dintre toti microbii din lume, pacatul este cel mai statornic si cel mai raspandit. Un singur pacat ajunge sa-l doboare pe cel mai puternic om. Intocmai ca un singur cariu care se strecoara sub scoarta celui mai puternic stejar! Care pe care va nimici mai curand: cariul pe stejar sau stejarul []Pacatul este microbul sufletului. Dintre toti microbii din lume, pacatul este cel mai statornic si cel mai raspandit.

Un singur pacat ajunge sa-l doboare pe cel mai puternic om. Intocmai ca un singur cariu care se strecoara sub scoarta celui mai puternic stejar! Care pe care va nimici mai curand: cariul pe stejar sau stejarul pe cariu? E limpede ca mai degraba cariul va nimici stejarul, decat stejarul pe cariu.

Cugeta si singur daca mai este in sufletul tau ceva atat de dainuitor si de atotprezent precum pacatul. i de dragostea mamei iti vei aminti mereu, dar apoi o vei uita. i pe prietenii raposati ii vei pomeni, dar dupa o vreme vei amuti. i de faptele tale bune iti aminti, dar apoi le vei da la o parte. Insa pacatul pe care l-ai savarsit acum patruzeci de ani, in fiecare dimineata iti striga: buna dimineata! si in fiecare seara: la revedere! Striga si va tot striga, si nu va amuti nicicand in viata ta.

Pacatul se inmulteste mai repede decat orice altceva pe pamant. Pacatul parca isi simte puterea in multime si parca ar sti ca numele sau de cinste este Legiune.

Intaiul rod al pacatului este un pacat mai mare. Neascultarea poate naste ucidere. Cel dintai rod al neascultatoarei Eve a fost Cain, ucigasul fratelui sau.(Sf. Nicolae Velimirovici, Ganduri despre bine si rau, Editura Predania, p. 112)