Unicul Vas invrednicit de toata Lucrarea tainica a Sfintei Treimi 13 Hristos ar fi putut mantui lumea si fara ucenicii Sai, daca ar fi vrut sa inlature cu totul impreuna-lucrarea lor cu El. Dupa cum Dumnezeu ar fi putut face acest lucru si fara Intruparea ca Om a Fiului Sau Iisus Hristos, din Preasfanta [] Unicul Vas invrednicit de toata Lucrarea tainica a Sfintei Treimi13 Hristos ar fi putut mantui lumea si fara ucenicii Sai, daca ar fi vrut sa inlature cu totul impreuna-lucrarea lor cu El.

Dupa cum Dumnezeu ar fi putut face acest lucru si fara Intruparea ca Om a Fiului Sau Iisus Hristos, din Preasfanta Fecioara Maria.

Caci lui Dumnezeu toate lucrurile Ii sunt cu putinta (Matei 10, 26). Dar in Intelepciunea Sa cea vesnica El a ales sa fie astfel mantuirea noastra, caci in acest fel a gasit El ca va fi cel mai bine.14 Mantuitorul ar fi putut sa Se Intrupeze venind in lume si in alt fel, pentru ca Dumnezeu fiind, El nu putea fi ingradit de legi omenesti si de piedici de netrecut in alegerea cailor Sale, dar a ales-o pe Preasfanta Fecioara Maria ca mijlocitoarea celei mai binecuvantate cai, prin care trebuia sa vina El intre oameni pentru mantuirea oamenilor.

Fiindca nici o alta cale nu era mai potrivita ca aceasta, nici mai curata si nici mai iubitoare pentru noi, nici un alt mijloc nu era mai bun, si nici o alta fiinta nu era mai curata si mai frumoasa ca ea.

Spre a fi vrednica de Sfintenia Celui ce venea sa sfinteasca toate, de la Dumnezeu si pentru Dumnezeu.

O, ce tainica si iubitoare este Intelepciunea lui Hristos!15 De ce Preasfintei Fecioare Maria i s-a inchinat arhanghelul stralucit zicindu-i:Plecaciune Tie careia Ti s-a facut mare har (Luca 1, 28)? fiindca Duhul Sfant Se pogorase peste ea, si Puterea Celui Preaanalt o umbrise Sfantul care Se Nastea din ea era Fiul lui Dumnezeu.

Iata, aici in alegerea Sfintei Fecioare Maria ca mijloc al intruparii lui Hristos, toata Lucrarea Sfintei Treimi.

Ea se implinise in clipa aceea intr-o Singura fiinta omeneasca, pentru toata omenirea.

De aceea trebuie toate neamurile s-o numeasca fericita!16 Duhul Sfant Se pogorase peste Maica Domnului, inainte de a cobori peste apostoli si peste Biserica.

Puterea Celui Preainalt o...