In copilarie, zilele preferate din luna iulie erau cele in care ii sarbatoream pe Sfantul Ilie, pe Palie si pe Sfantul Foca, adica 20, 21 si 23 iulie. Aveam timp berechet de citit si de joaca, nu lucram nimic, caci zicea bunica si un fir de praf daca stergem, Sfantul Ilie va trasni, Palie []In copilarie, zilele preferate din luna iulie erau cele in care ii sarbatoream pe Sfantul Ilie, pe Palie si pe Sfantul Foca, adica 20, 21 si 23 iulie. Aveam timp berechet de citit si de joaca, nu lucram nimic, caci zicea bunica si un fir de praf daca stergem, Sfantul Ilie va trasni, Palie va aduce grindina sau ploi mari, iar Sfantul Foca incendii. De ce ar fi facut asta niste Sfinti?! Nu am cautat raspunsuri atunci, ci pe masura ce am crescut, mai ales ca ma intriga inversunarea celor trei, dintre care il cunosteam cat de cat doar pe primul.

Ce spune Biblia despre acesta?Ilie Tesviteanul a fost un profet al Vechiului Testament si a trait cu aproape 900 de ani inaintea lui Hristos. Prenumele sau, Eliah, inseamna Iahve este Dumnezeu , iar numele Tesviteanul are legatura cu Tesba, localitatea in care s-a nascut. Biografia sa se gaseste in Cartea a III-a a Regilor (capitolele 17-19) si in Cartea a IV-a (capitolul 2).

Tatal lui Ilie, Sovac, era preot al Legii Vechi si isi crescuse fiul in credinta fata de Dumnezeu. Ahab, regele din acele timpuri, i-a prigonit pe cei care credeau in Legea lui Moise, intrucat el si sotia sa Izabela se inchinau idolilor. Pentru asta, Ilie i-a mustrat si a prevestit ca asupra evreilor se va abate seceta, pana ce ii va dezlega el de blestem.

Ca sa il fereasca de mania lui Ahab si a Izabelei, Dumnezeu i-a poruncit sa se ascunda in diferite locuri: de exemplu, langa un rau unde a fost hranit de corbi. Mai apoi, a stat multa vreme in casa unei vaduve, careia i-a inviat fiul.

Dupa trei ani, Dumnezeu l-a indemnat pe Ilie sa-l vesteasca pe Ahab ca va da ploaie pe pamant. Ilie s-a intors in cetate, dar reintalnirea celor doi nu a fost una conventionala.

Pentru a-i dovedi regelui care este adevarata credinta, Ilie i-a propus urmatorul test. Sa-i adune si pe oamenii care credeau in Dumnezeu, si pe cei idolatri. Sa li se dea doi vitei. Sa le-aduca jertfa si zeilor, si lui Dumnezeu. De focul pentru lemnele de pe jertfelnic se vor ingriji divinitatile in care credeau oamenii. Ei urmau sa se roage, ca sa se coboare focul din cer si cine va raspunde cu foc acela este Dumnezeu, a explicat Ilie.

Primii au facut asta cei ce credeau in idoli, dar lemnele au ramas neatinse.

I-a venit randul lui Ilie. A aranjat lemnele; a taiat vitelul in bucati; a pus bucatile peste lemne, dupa care i-a indemnat pe oameni sa toarne multa apa peste toate.

Cand a venit seara, si-a inceput rugaciunea: Auzi-ma Doamne, auzi-ma acum cu foc, ca sa descopere astazi oamenii ca Tu singur esti Dumnezeu in Israel si ca eu sunt slujitorul Tau. Auzi-ma, Doamne, ca sa afle poporul ca Tu le intorci inima la...