Pe masura ce Oastea Domnului isi reintra in rosturile ei din actul zamislirii, tot mai multi credinciosi ai Bisericii se intereseaza de istoria si lucrarea ei si acesta e semnul cel bun pentru viitorul sau in arealul misionar. Trebuie sa recunoastem ca multele energii din trupul Bisericii, intre care e si curentul de renastere duhovniceasca []Pe masura ce Oastea Domnului isi reintra in rosturile ei din actul zamislirii, tot mai multi credinciosi ai Bisericii se intereseaza de istoria si lucrarea ei si acesta e semnul cel bun pentru viitorul sau in arealul misionar. Trebuie sa recunoastem ca multele energii din trupul Bisericii, intre care e si curentul de renastere duhovniceasca numit Oastea Domnului, sunt inerente si ele apar ca urmare a rugaciunilor sfintilor din Biserica pentru lume. Asta inseamna ca Biserica e vie, daca e capabila sa zamisleasca asemenea energii, ca niste fiice frumoase cu care sa-si onoreze prezenta in lume. Sa ne intelegem, o Biserica moarta nu poate naste asa fiice frumoase cum este Oastea Domnului. i chiar daca, asemenea fiului pierdut, vreo astfel de energie ar iesi din Casa Tatalui , mantuirea ei nu poate fi decat reintorcandu-se acasa, parabola din a doua Duminica a Triodului, a fiului risipitor, devenind paradigmatica in acest sens.

E interesant sa aflam asemanari in Cartea Sfanta pentru programul Oastei in antecamera Bisericii, pentru a aprecia dupa cuviinta rostul acestei energii a Bisericii randuita sa-si implineasca misiunea cea foarte grea de a atrage sufletele cazute in mlastinile faradelegilor la picioarele Crucii. Nici pentru a o subestima, dar nici pentru a o supraaprecia, si intr-un caz si in altul dezonorand-o in mod nepermis.

In Vechiul Testament, la un moment dat, in imprejurarile grele ale robiei si a imposibilitatii de a mai ajunge la sanctuarul templului din Ierusalim, evreii au simtit nevoia de a fi impreuna pentru neuitarea poruncilor si a tuturor legilor si astfel au aparut acele case de intruniri numite sinagogi. Acolo se citea din sulurileLegii, se faceau rugaciuni, se cantau psalmi, toate acestea avand ca scop pastrarea...