S-a intamplat in 11 mai 1923: Ministerul de Razboi din Romania a publicat Programul ceremoniei inhumarii ostasului necunoscut , brosura in care s-a propus omagierea eroilor neamului in ziua de Inaltarea Domnului . Aceasta zi a fost marcata pana in 1947 si a fost reluata dupa Revolutia anticomunista din decembrie 1989. In 2016 Inaltarea Domnului si Ziua []The post S-a intamplat in 11 mai 1923 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 11 mai 1923 was first posted on mai 11, 2020 at 5:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 mai 1923: Ministerul de Razboi din Romania a publicat Programul ceremoniei inhumarii ostasului necunoscut , brosura in care s-a propus omagierea eroilor neamului in ziua de Inaltarea Domnului . Aceasta zi a fost marcata pana in 1947 si a fost reluata dupa Revolutia anticomunista din decembrie 1989. In 2016 Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor au loc pe 9 iunie. Inca in plin razboi de reintregire nationala, la inceputul anului 1919, Ministerul de Razboi, printr-un Ordin catre companiile de jandarmi, dispunea o cooperare a jandarmilor cu preotii tuturor localitatilor, in vederea mobilizarii intregii suflari a asezamintelor romanesti, pentru strangerea si ingroparea osemintelor celor cazuti in lupta, oseminte ce zaceau neingropate . Aceasta initiativa, in acord si cu prevederile internationale, se materializeaza in 1919 prin crearea Societatii Mormintele Eroilor , care avea drept scop identificarea eroilor cazuti in lupta si ingrijirea mormintelor acestora . Aceeasi grija era acordata si celor neidentificati, dupa inhumarea osemintelor, pe mormantul fiecaruia fiind ridicata cate o cruce ce purta inscrisul Un erou mort pentru ara . La 23 august 1920, prin promulgarea de catre regele Ferdinand a Legii pentru cinstirea memoriei eroilor cazuti , se lua si initiativa ridicarii in Capitala a unui Cenotaf al eroilor, care sa cuprinda intr-o Carte de Aur numele tuturor acelora care s-au jertfit pentru gloria strabuna.

Aceeasi lege stabilea ca Ziua Eroilor , sarbatoarea anuala de cinstire a memoriei eroilor, sa fie celebrata in toata tara de Inaltarea Domnului . Insa, dupa adoptarea in unele tari europene participante la Primul Razboi Mondial a ideii Eroului necunoscut , in 1923 se renunta si in Romania la proiectul Cenotafului, hotarandu-se ca, de Ziua Eroilor (17 ianuarie 1923), in Bucuresti sa fie inmormantate de veci , cu onorurile cuvenite (funeralii nationale), ramasitele pamantesti ale unui Erou Necunoscut, care sa simbolizeze astfel sacrificiul tuturor celor ce-au cazut pentru ara . Dupa lungi deliberari, se alege un loc de depunere a sicriului Ostasului Necunoscut , terasa din fata Muzeului Militar National, din Parcul Carol I, in partea de miazazi a Bucurestiului, frumoasa si linistita gradina ce fusese amenajata dupa 40 de ani de domnie a regelui Carol I. In acest scop, Ministerul de Razboi dadea publicitatii, la 11 mai 1923, o brosura care cuprindea in intregime programul ceremoniei ce avea sa se desfasoare cu prilejul reinhumarii Eroului Necunoscut , funeraliile fiind stabilite in perioada 11-17 mai 1923. Trecusera sapte ani de la inceperea razboiului si, conform Sfintei Traditii crestine, era posibil sa fie...