1. O, suflete al meu, iata, priveste la Crucea Mantuitoare a Domnului tau Iisus Hristos, de pe Golgota patimirii Lui, priveste la Sangele Lui Scump, priveste la lacrimile Lui pentru tine si mantuirea ta! Apoi priveste la tot ce ti a facut dragostea Lui, neincetat, pana astazi si apoi vezi si spune, si simte, daca []1. O, suflete al meu, iata, priveste la Crucea Mantuitoare a Domnului tau Iisus Hristos, de pe Golgota patimirii Lui,priveste la Sangele Lui Scump,priveste la lacrimile Lui pentru tine si mantuirea ta!Apoi priveste la tot ce ti a facut dragostea Lui, neincetat, pana astazisi apoi vezi si spune, si simte, daca vei putea banui macar vreodata cat de mult te a putut si te poate El iubi pe tine?2. Apoi adu ti aminte de toata rabdarea care a avut o Domnul fata de tine, de toata mila si bunatatea, si grija Lui pe care ti le a aratatsi, dupa toate acestea, rusineaza te cat de putin L ai iubit tu pe Elsi cat de netrebnic te ai aratat tu fata de El prin multe din purtarile tale de pana astazi.

O, suflete al meu, fii cel putin de acum inainte mai vrednic de marea Lui iubire.3. Increderea noastra in Puterea lui Dumnezeu si in minunile acestei puteri trebuie sa fie fara de margini. Fiindca El poate totul!Lui Dumnezeu toate lucrurile fiindu I cu putinta, trebuie sa fim deplin incredintati ca tot ce I cerem noi El poate sa facasi ca nimic nu este pentru El cu neputinta.4. Desigur ca Dumnezeu este totul Dar El fara credinta noastra nu poate sa faca nimic.

De aceea, unde nu se gaseste nici credinta, nu se intampla nici minuni (Mt 13, 58; Mc 6, 5-6).

Dar credinta noastra trebuie sa fie, in fiecare caz, neaparat tot atat de mare cat de mare este minunea pe care I o cerem Domnului sa o faca.

Daca e mai mica, ce sa mai asteptam sa primim?5. Desigur ca Domnul are puterea sa impiedice, ca sa nu se intample atatea nenorociri, de care ochii nostri se ingrozesc si inima noastra se cutremura!Dar toate acestea se intampla pentru ca acolo unde ele au loc Dumnezeu nu este chemat deloc.

Sau nu este chemat la timp.

Caci numai Dumnezeu poate lucra acolo unde este nevoie sa fie impiedicat un rau.

Sau sa fie alungat dupa ce sa asezat acolo.6. Daca Hristos ar fi chemat undeva la timp, nici un rau nu sar intampla niciunde si nimanui.

Sau daca si fara sa fie chemat Dumnezeu S a dus acolo prin vreun cuvant sau prin vreun trimis al Lui si a fost ascultat, orice rau a fost inlaturat la timp.

Sau va putea fi!7. Acolo unde un gand rau indeamna sufletele la ruperesau o boala rea duce la dezbinari si tulburare,daca Hristos este chemat si primit, si ascultat cu credinta puternica si cu rugaciune staruitoare, nenorocirea nu se produce. Sau nu sar fi produs!8. Dar daca n ar fi fost chemat si intrebat DomnulSau daca n a fost ascultat, cu toate ca trimisii Domnului staruiau cu lacrimi pentru impiedicarea raului, atunci cine va mai putea sa i opreasca pe cei care merg orbeste la pieire? i pe cei ce nu vor sa primeasca nici o ascultare de Dumnezeu.9. Pacatul este cauza oricarei morti, de orice fel.

Pacatele ascunse sunt cauza oricarei dezbinari fratestisi a oricarei rataciri de la credinta (II Tes 2, 10).

Dezbinarea se datoreaza in primul rand pacatului, prin care inima sa stricat de la curatia dragostei lui Hristos (II Cor 11, 3);apoi se strica si de la dragostea fratilor.10. Cine traieste in pacate ascunse ani de zile, desi isi zice frate si se lauda cu...