Credinta si smerenia aduc tamaduirea de boala si invierea din morti Evanghelia la Duminica a XXIV-a dupa Rusalii (Invierea fiicei lui Iair) Lc. 8, 41-56 Evanghelia Duminicii a XXIV-a dupa Rusalii se numeste si Evanghelia invierii fiicei lui Iair . Totusi, in aceasta Evanghelie nu este vorba doar despre invierea fiicei lui Iair, ci si despre vindecarea []Credinta si smerenia aduc tamaduirea de boala si invierea din mortiEvanghelia la Duminica a XXIV-a dupa Rusalii (Invierea fiicei lui Iair) Lc. 8, 41-56Evanghelia Duminicii a XXIV-a dupa Rusalii se numeste si Evanghelia invierii fiicei lui Iair . Totusi, in aceasta Evanghelie nu este vorba doar despre invierea fiicei lui Iair, ci si despre vindecarea unei femei bolnave, care, de doisprezece ani, suferea de curgere de sange, de hemoragie. Evanghelia de astazi este la prima vedere o prezentare a suferintei si a intristarii. Dar in mijlocul suferintei si intristarii oamenilor, Hristos Domnul, iubitorul de oameni, Doctorul sufletelor si al trupurilor, arata marea Lui milostivire sau compasiune pentru oameni, vindecandu-i.

Smereniei mai-marelui sinagogii ii raspunde milostivirea lui IisusEvanghelia ne arata ca mai-marele sinagogii din Capernaum, pe nume Iair, om cu vaza in comunitatea iudaica religioasa ce se aduna in fiecare sambata si sarbatoare la sinagoga, avea o fiica de doisprezece ani care se zbatea intre viata si moarte. Aceasta era singurul copil pe care il avea Iair. Auzind el de Mantuitorul Iisus Hristos ca a vindecat o multime de bolnavi si a ridicat o multime de oameni cazuti in pacate, si-a facut loc printre cei care-L impresurau pe Iisus, a ingenuncheat la picioarele Lui, i-a spus durerea sa si L-a rugat sa mearga la casa sa pentru a vindeca pe fiica sa grav bolnava.

Vedem ca acest conducator al sinagogii din Capernaum avea o smerenie adanca. In general, mai-marii sinagogilor erau ostili lui Iisus, aveau multe indoieli cu privire la invatatura Lui, deoarece li se parea ca El introduce noi invataturi, o noua orientare in religia poporului evreu. De aceea, Il priveau cu suspiciune, rezerva si indoiala. Insa acest mai-mare al sinagogii din Capernaum, numit Iair, are multa incredere in Iisus si se apropie de El cu respect si profunda smerenie. El cade la picioarele lui Iisus ca in fata unui Domn al vietii si Ii cere ceea ce nimeni altul nu poate sa-i daruiasca, si anume vindecarea fiicei sale care se lupta cu moartea. Prin urmare, acest mai-mare al sinagogii se deosebeste de toti ceilalti conducatori de sinagogi. Desi facea parte dintr-o tagma care-L contesta pe Iisus, el se apropie de Iisus, cade in genunchi in fata Lui, ii cere sa mearga sa-i vindece fiica sa, deoarece are credinta tare ca in Iisus sunt prezente si lucratoare puterea, intelepciunea si iubirea milostiva a lui Dumnezeu fata de oameni. Dupa ce a vazut smerenia si credinta lui Iair, Iisus i-a spus ca va veni sa-i vindece fiica bolnava.

Iisus evidentiaza si credinta puternica a unei femei suferindeDar inainte de a ajunge Iisus la casa unde se afla fiica bolnava a lui Iair, in fata lui Lui a aparut o alta persoana suferinda si intristata, o femeie bolnava de doisprezece ani de curgere de sange, adica de hemoragie, care cheltuise toata averea sa cu medicii, dar nu s-a vindecat. Aceasta femeie s-a atins de haina lui Iisus pe furis, venind plecata, smerita, pe la spate. In momentul cand s-a atins de Iisus ea s-a vindecat. Dar Iisus a intrebat: Cine este cel ce s-a atins de Mine? (Lc. 8, 45) Iar Petru a zis: Invatatorule, multimile Te imbulzesc si Te stramtoreaza, si Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de Mine? (Lc. 8, 45) Atat de multa lume dorea sa se atinga de Iisus, incat nimeni nu mai putea sti cine anume s-a atins de Iisus. Totusi, Iisus voia sa scoata in evidenta o persoana care se deosebea de toti oamenii care s-au atins atunci de El. Aceasta persoana era o femeie care se deosebea de toti ceilalti prin multa ei credinta si prin adanca ei smerenie. Intrucat era foarte credincioasa si smerita, Hristos a voit sa o vindece si sa o arate tuturor. Din smerenie si sfiala ea se ascundea si nu indraznea sa vina in fata lui Iisus, sa-I ceara vindecare. Dar ea avea credinta ferma ca doar daca se va atinge de haina lui Iisus se va vindeca. Si asa s-a intamplat. Insa cand a auzit pe Iisus intreband: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Pentru ca am simtit o putere care a iesit din Mine (Lc. 8, 46), atunci femeia a inteles ca aceasta era puterea care a vindecat-o pe ea. Cuvintele Mantuitorului: am simtit puterea care a iesit din Mine ne arata ca Hristos-Domnul lucra cu putere dumnezeiasca, cu puterea harului dumnezeiesc. El vindeca boala si daruieste plinatate vietii, mai ales cand viata omului se indreapta spre moarte, deoarece numai El este Izvorul vietii depline si Vindecatorul sau Mantuitorul omului.

Darurile credinteiIubirea milostiva a lui Hristos, Dumnezeu-Omul, este sensibila fata de suferinta umana. Dumnezeu nu a creat nici boala, nici suferinta, nici moartea. Acestea nu fac parte din chipul lui Dumnezeu Cel vesnic Viu, dupa care a fost creat omul. Suferinta, boala si moartea sunt urmarile pacatului, iar Hristos-Domnul a venit in lume ca sa vindece pe oameni de pacat, de boala, de stricaciune si de moarte. Vedem in aceasta minunata lucrare vindecatoare a lui Iisus, relatata de Evanghelie, si o implinire in Hristos a profetiei proorocului Isaia, care, cu multe veacuri inainte de...