S-a întâmplat în 14 mai 1955
S-a intamplat in 14 mai 1955 was first posted on mai 14, 2020 at 4:52 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 mai 1955: A fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta mutuala intre tarile socialiste europene, denumit Tratatul de la Varsovia , dupa locul unde a fost semnat. Pactul sau Tratatul de la Varsovia a fost un instrument conceput de sovietici, inzestrat si consolidat pentru a sustine o alianta defensiva ca raspuns al crearii Pactului Atlanticului de Nord. In realitate, acesta supraveghea actiunile natiunilor intrate in sfera de influenta sovietica, o consecinta a deciziei invingatorilor din cel de-al doilea razboi mondial. In principiu, fortele acestei organizatii politico militare nu a purtat nici un conflict deschis cu inamicul, asa dupa cum era descris in toate publicatiile de propaganda, respectiv, statele de drept capitalist din Europa Occidentala si in primul rand cu adversarul principal Statele Unite ale Americii. Tratatul format din opt membri fondatori ( URSS, R.
P. Polona, R.
D.
G., R.
P. Ungara, R.
P. Romana, R.
S.
Cehoslovaca, R.
P. Bulgaria, R.
P. Albania, aceasta din urma s-a retras in anul 1961) carora li s-au adaugat cu statut de observatori, Iugoslavia, China, Vietnam si alte state totalitare se bizuia pe o doctrina similara pana la confundare cu cea a conceputa de URSS si Armata Rosie. A fost creat ca o contra-pondere la acceptarea RF a Germaniei in NATO si a planului de inzestrare militar al Europei de Vest de peste 6 miliarde de dolari. Configuratia geopolitica si geostrategica a lumii postbelice, marcata de bipolaritate si de dominatia sovietica asupra Europei de Est, a cunoscut un episod important o data cu semnarea, la 14 mai 1955, a Tratatului de la Varsovia (Tratatul Est-European de Prietenie, Colaborare si Asistenta Mutuala). Incepand cu 1955, Romania, alaturi de Republica Populara Albaneza, Republica Populara Bulgara, Republica Democrata Germana, Republica Socialista Cehoslovaca, Republica Populara Polona Republica Populara Ungara, este integrata intr-un sistem politico-militar dominat de Uniunea Sovietica, sistem care ingloba fortele militare ale statelor socialiste. Alianta avea la nivel declarativ un triplu scop: apararea comunismului, dezvoltarea si intrajutorarea statelor socialiste si sustinerea militara reciproca in cazul unei agresiuni. Organizatia a aparut intr-un context strategic, parte a politicii Moscovei fata de statele satelit dar si fata de blocul politico-militar advers. Replica directa la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ea a avut drept scop mentinerea controlului militar sovietic. In 1957 se implineau 10 ani de la semnarea tratatului de pace cu Austria, iar URSS trebuia sa-si retraga trupele de pe teritoriul acestui stat. Constituirea aliantei a dus la crearea unei baze legale pentru mentinerea prezentei militare sovietice pe teritoriul statelor satelit.
Totodata, aceasta a constituit o replica directa la integrarea, la 9 mai 1955, a Germaniei Federale in NATO. Preambulul Tratatului de prietenie, colaborare si asistenta mutuala arata intentia partilor semnatare de a crea un sistem de securitate colectiva in Europa, bazat pe participarea tuturor statelor europene, indiferent de oranduirea lor sociala si de stat . Statele participante se obligau sa se abtina in relatiile lor internationale de la amenintarea cu forta sau de la folosirea ei si sa rezolve litigiile lor internationale prin mijloace pasnice (art. 1), sa participe la toate actiunile [] avand drept scop asigurarea pacii si securitatii internationale (art. 2) si sa depuna eforturi in vederea reducerii generale a armamentelor si a interzicerii armelor atomice, cu hidrogen si a armelor de distrugere in masa, in general. In articolul 7 din Tratat se stipula faptul ca partile contractante se obliga sa nu ia parte la nici un fel de coalitii sau aliante si sa nu incheie nici un fel de acorduri ale caror scopuri ar fi in contradictie cu scopurile prezentului tratat . Modalitatea de cooperare si lucru era materializata fie sub forma consfatuirilor Comitetului Politic Consultativ, ale sefilor Marelui Stat Major, ale ministrilor afacerilor externe si ale...