CHEMA I-L! i Iisus, oprindu-Se, a zis: Chemati-l! i l-au chemat pe orb, zicandu-i: Indrazneste, scoala-te! Te cheama. Iar orbul, lepadand haina de pe el, a sarit in picioare si a venit la Iisus (Mc 10, 49-50). Cazul acesta al orbului din Ierihon ne oglindeste dorinta arzatoare a sufletului care-L cauta pe Hristos-Domnul. Adancit in singuratate, []CHEMA I-L! i Iisus, oprindu-Se, a zis: Chemati-l! i l-au chemat pe orb, zicandu-i: Indrazneste, scoala-te! Te cheama. Iar orbul, lepadand haina de pe el, a sarit in picioare si a venit la Iisus (Mc 10, 49-50).

Cazul acesta al orbului din Ierihon ne oglindeste dorinta arzatoare a sufletului care-L cauta pe Hristos-Domnul. Adancit in singuratate, saracie, intuneric si mizerie, cugetand, constiinta l-a convins ca Iisus Hristos este Fiul marelui prooroc si imparat David, ca din neamul lui va veni Mesia. Nu putea sa-L vada, dar s-a folosit de auzul sau, ceea ce ne-ndeamna si pe noi, chiar daca nu avem toate darurile duhovnicesti, sa ne folosim de cele putine ce le avem, pentru a-L gasi si avea pe Cel daruit noua pentru mantuire.

Orbia, singuratatea, saracia nu l-au descurajat ca sa-L caute pe Domnul; din contra, credem ca mai degraba l-au incurajat, auzit de marile binefaceri savarsite. Multi il certau sa taca, impotrivindu-i-se. O vreme ramasese neobservat de Domnul. Era un simplu cersetor. Dar el, auzind ca este Iisus Nazarineanul, a inceput sa strige si sa zica: Iisuse, Fiul lui David, miluies- te-ma! i multi il certau ca sa taca, el insa cu mult mai tare striga: Fiule al lui David, miluieste-ma! (v. 47-48)O, daca ar lua aminte ascultatorii Sfintelor Evanghelii si sa urmeze exemplul lui! Prin porunca Domnului Iisus de a fi chemat, orbul a fost incurajat. In Sfintele Evanghelii, gasim felurite chemari adresate oamenilor din partea Domnului Iisus.

Evanghelia dupa Ioan 3, 14-15: Iisus este inaltat, devenit Fiul Omului, ca tot ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Evanghelia propovaduita intregii fapturi.

Chemarea adresata celor impovarati si apasati: cel rau, omul nelegiuit (cf. Is 55, 7), sa se intoarca si Domnul Se va milostivi si-l va ierta. Veniti la Mine, toti cei osteniti si impovarati, si Eu va voi odihni pe voi! (Mt 11, 28). Apoi chemarea Sfantului Apostol Petru la pocainta, in Ziua cea mare a Cincizecimii (cf. Fapte 2, 38-39).

Bazati pe autoritatea Domnului Iisus, intalnim chemarea vestitorilor Sai: Voua vi s-a trimis cuvantul acestei mantuiri (Fapte 13, 26); vi se vesteste iertarea pacatelor (v. 38-39). Crede in Domnul si te vei mantui tu si casa ta (cf. Fapte 16, 31).

Adevarata chemare cereasca este aceea care ne vine de la Duhul Sfant, cum citim: Iar pe care i-a hotarat mai inainte, pe acestia i-a si chemat; si pe care i-a chemat, pe acestia i-a si indreptat; iar pe care i-a indreptat, pe acestia i-a si marit (Rom 8, 30). i orbul a continuat sa-L caute pe Domnul Iisus. Era aproape de El. S-a sculat plin de sperante si hotarare. Sa-l urmam si noi pe acesta. Sa ne ridicam din locul unde zaceam cu cea mai mare seriozitate si hotarare sa-L urmam pe Domnul Iisus, aruncand haina peticita, dand la o parte orice piedica si pacatul (cf. Evr 12), care sunt piedici in calea mantuirii, sa venim la Domnul Iisus, sa ramanem la El si...