S-a întâmplat în 23 mai 1883
S-a intamplat in 23 mai 1883 was first posted on mai 23, 2020 at 4:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 mai 1883: S-a nascut inginerul energetician Dimitrie Leonida; a proiectat si a condus lucrarile de construire a centralei electrice Grozavesti din Bucuresti; a elaborat (in 1908) primul proiect de constructie a unui baraj la Bicaz si de amplasare a unei centrale hidroelectrice (proiect realizat intre anii 1951 si 1960); a intemeiat primul muzeu tehnic din tara (1908), azi Muzeul tehnic prof. ing. D. Leonida , si a initiat prima expozitie a electricitatii din Romania (1928).
Dimitrie Leonida (nascut la Falticeni; decedat la 14 martie 1965) a fost un inginer, specialist in energetica, profesor universitar, om de stiinta roman. Dimitrie Leonida s-a nascut la Falticeni ca fiu al ofiterului Atanase Leonida si al Matildei Leonida (nascuta Gill). Scoala primara a inceput-o la Galati in 1890, clasa a III-a a terminat-o la Buzau, de unde a mers la Bucuresti la scoala Clementa, apoi la Scoala Primara Petrache Poenaru din Bucuresti. Primele doua clase de liceu le urmeaza ca extern la Liceul Sf. Sava din Bucuresti, clasele 3 si 4 de liceu la Gimnaziul Mircea cel Batran Constanta, iar din din clasa a 5-a frecventeaza cursurile Liceului Mihai Viteazul din Bucuresti. In ultimul an al liceului, in clasa a VIII-a, Leonida s-a retras de la scoala si s-a pregatit in particular, dupa care a sustinut cu succes toate examenele.
Pasiunea pentru tehnica a fost hotaratoare atunci cand isi va alege profesia,el dorind sa devina inginer. A ales sa studieze electricitatea la Politehnica din Charlottenburg, chiar daca inainte de a pleca in strainatate trebuia sa satisfaca si stagiul militar. In perioada studiilor universitare efectuate la Politehnica din Charlottenburg (1903 1908), langa Berlin, viziteaza Muzeul Tehnic din M nchen (1903).
In anul IV va concepe proiectul Metropolitanului din Bucuresti , cu linia principala Gara de Nord-Sf. Gheorghe-Calea Mosilor si ramificatia Sf. Gheorghe-Filaret, fiind printre cei dintai care au propus construirea unei retele de metrou in Bucuresti, iar proiectul de diploma va avea ca tema Complexul hidrotehnic si hidroenergetic al Bistritei din regiunea Bicaz. .
Desi a avut oferte de la renumita firma Siemens pentru un contract pe 5 ani si de la Scoala Politehnica din Charlottenburg pentru un post de asistent, Dimitrie Leonida s-a intors in Romania in anul 1908, cu titlul de Elektroingenieur , si s-a angajat la Primaria capitalei, unde s-a ocupat de verificarea instalatiilor electrice noi ce urmau sa fie racordate la retea, problema tramvaielor, abordeaza problema metroului al carui prim proiect il facuse in anul IV de facultate si construirea unui canal navigabil Arges Bucuresti Dunare, cu port la Bucuresti si centrale hidroelectrice la Bucuresti, Orasti, Budesti, Fundeni.
In anul 1908 Dimitrie Leonida a infiintat prima Scoala de Electricieni si Mecanici din Romania, care va functiona peste 45...