Ne regasim, iata, inca o data in fata mormantului Parintelui iubit, pe care-l avem cu-atata staruinta in inimi. Ne gasim acum la o sarbatoare ce explica totul in ce priveste prezenta noastra aici, pentru ca Duhul Sfant este Cel Care face ceea ce noi vedem si auzim astazi. () O, iubitii mei, cat de plina []Ne regasim, iata, inca o data in fata mormantului Parintelui iubit, pe care-l avem cu-atata staruinta in inimi. Ne gasim acum la o sarbatoare ce explica totul in ce priveste prezenta noastra aici, pentru ca Duhul Sfant este Cel Care face ceea ce noi vedem si auzim astazi. ()O, iubitii mei, cat de plina de invatatura este Evanghelia de astazi! Multi au vorbit in lume si lumea isi cauta multi dascali de toate felurile. Dar ce fericit este acela care poate sa-nteleaga maretia fara seaman a invataturii Mantuitorului si, cu inima curata si nevinovata, sa poata raspunde ca si acesti oameni: Niciodata n-a vorbit cineva ca Iisus. Evanghelia de la Ioan ne spune ca Hristos este Cel ce da pe Duhul Sfant. i aceasta o spune prin descoperirea Duhului lui Dumne zeu, care s-a facut la Iordan: i eu nu-L cunosteam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant (Ioan 1, 33).

Mantuitorul Hristos este pentru noi, pana astazi, Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Intelegem noi harul lui Dumnezeu? Ne aflam atat de multi dintre noi, crestinii, si de-atat de multe ori, in situatia femeii samarinence, careia i-a zis Mantuitorul: Daca ai fi stiut darul lui Dumnezeu si Cine este Cel ce-ti zice: Da-mi sa beau! tu ai fi cerut de la El si ti-ar fi dat apa vie (Ioan 4, 10). Samarineanca a si cerut indata apa cea vie: Doamne, da-mi aceasta apa! (Ioan 4, 15).

Poate ca si noi am intuit ceva din darul lui Dumnezeu, dar n-am inteles destul din maretia si taina acestui dar. Dar, iata, o zi ca aceasta si-o adunare ca aceasta ne invita sa strigam si noi lui Hristos cu cuvintele samarinencei: Domnul si Mantuitorul nostru atotputernic si atotbun, da-ne apa Ta, ca niciodata sa nu mai insetam! Tu ai zis: Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea (Ioan 7, 37). O, noi toti suntem insetati; si nu ne lasa sa nu fim dintre cei care au aceasta sfanta si dumnezeiasca sete. Suntem insetati dupa apa Ta, asa dupa cum suntem flamanzi si doritori dupa painea Ta. Da-ne noua apa cea vie! i da-ne painea cea vie! Spuneam aseara ca exista la crestini o ignoranta in ce priveste lucrarea Duhului Sfant, ca oarecand la acei ucenici din Efes, pe care i-a gasit Sf. Ap. Pavel si i-a intrebat: Primit-ati voi Duhul Sfant cand ati crezut? Iar ei au raspuns: Dar nici n-am auzit daca este Duh Sfant (Fapte 19, 2). Sa fim si noi dintre aceia care-am aflat despre Duhul Sfant din gura Mantuitorului, a Sfintilor Sai Apostoli, de la Parintele Iosif care, printre altele, ne-a lasat si cele trei volume despre Duhul Sfant si de la toti inaintasii nostri din Oastea Domnului. Sa fim dintre aceia care sa putem spune: noi stim ca este Duhul Sfant. Dar stim totodata ca cel ce bea din apa Duhului Sfant, vrea sa bea tot mai mult. Apa Duhului Sfant este o apa din care cu cat bei mai mult, cu atat mai mult insetezi. Nu bei din aceasta apa numai o singura data. La Cincizecime, ne spune Sf. Scriptura, ucenicii Domnului s-au umplut de Duhul Sfant. Inima lor toata, intreaga lor fiinta, a fost cuprinsa, umpluta, luminata si transformata de Duhul Sfant. Dar aceasta nu inseamna ca ei s-au si saturat de Duh Sfant; primindu-L, ei n-au facut decat sa strige mai departe, ca oarecand samarineanca: Doamne, mai da-ne aceasta apa, da-ne-o mereu, si din belsug!Intr-adevar, in cartea Faptele Apostolilor, ii intalnim pe Sfintii Apostoli din nou rugandu-se si din nou umplandu-se de Duhul Sfant. O data, si inca o data, si mereu. Evanghelistul Ioan, cand isi scria Evanghelia si Sf. Traditie ne spune ca el avea atunci aproape o suta de ani , repeta si el, inca o data, cum o facuse mereu de cand a baut intaia data din aceasta minunata si dumnezeiasca apa pe care o da Hristos: Doamne, da-mi aceasta apa, ca sa nu mai insetez,...