O realitate anormala, creata prin cuvant, este minciuna. Lumea moderna a facut din minciuna un mod de existenta. Sa ne amintim de regimul ateu, epoca de aur in care minciuna se afla la loc de cinste. Oamenii foloseau un limbaj strain sufletelor lor, laudau cu gura, dar nu si cu inima. De teama []O realitate anormala, creata prin cuvant, este minciuna. Lumea moderna a facut din minciuna un mod de existenta. Sa ne amintim de regimul ateu, epoca de aur in care minciuna se afla la loc de cinste. Oamenii foloseau un limbaj strain sufletelor lor, laudau cu gura, dar nu si cu inima. De teama suferintei, de orice natura ar fi fost ea, fatarnicia se dadea drept adevar.

Dar minciuna nu este specifica numai perioadei comuniste. Insusi Mantuitorul Hristos le spune celor care incearca sa-I dovedeasca Fiului lui Dumnezeu ca sunt din samanta lui Avraam: Voi sunteti din tatal vostru, diavolul, si vreti sa faceti poftele tatalui vostru. El, de la inceput, a fost ucigator de oameni si nu a stat intru adevar, pentru ca nu este adevar intru el. Cand graieste minciuna, graieste dintru ale sale, caci este mincinos si tatal minciunii (Ioan 8, 44).

Astazi, in mod special, cuvantul omenesc a decazut, ajungand slujitor al minciunii.

Sfintii Parinti condamna minciuna, considerand-o unul dintre cele mai grave pacate. Sfantul Ioan Scararul spune: Noi stim ca intocmai ca si in cazul...