S-a intamplat in 25 iunie 1998: Reinstituirea, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.11 din 25 iunie 1998, a Ordinului Steaua Romaniei , cu sase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofiter, Comandor, Ofiter, Cavaler), cel mai inalt ordin national romanesc, pentru a recompensa serviciile exceptionale, civile si militare aduse statului si poporului roman. Ordinul national []The post S-a intamplat in 25 iunie 1998 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 iunie 1998 was first posted on iunie 25, 2020 at 8:58 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 iunie 1998: Reinstituirea, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.11 din 25 iunie 1998, a Ordinului Steaua Romaniei , cu sase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofiter, Comandor, Ofiter, Cavaler), cel mai inalt ordin national romanesc, pentru a recompensa serviciile exceptionale, civile si militare aduse statului si poporului roman. Ordinul national Steaua Romaniei este cel mai vechi ordin national si a fost creat in 1864. In 1863, reluand discutiile pentru infiintarea unei distinctii romanesti, domnitorul Alexandru Ioan Cuza contacteaza Casa Kretly, renumita casa de bijuterii, prin intermediul reprezentantului Romaniei la Paris. Aceasta va prezenta domnitorului un model de distinctie ce va fi aprobat de domnitor si comandat in 1000 de bucati. Initial, Ordinul avea 5 grade: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce. Cuza hotarase ca distinctia sa se numeasca Ordinul Unirii , urmand sa fie instituit si acordat pe 24 ianuarie 1864, data la care se implineau cinci ani de la alegerea sa ca domnitor si al arii Romanesti, moment care marca, de fapt, Unirea celor doua principate romane. Din aceasta cauza si deviza ordinului a fost conceputa pentru a fi adecvata momentului Unirii: GENERE ET CORDRES FRATRES (FRA I PRIN ORIGINI I SIM IRI ), iar, pe medalionul avers, erau cifrele 5 si 24 , date care marcau dubla alegere a domnitorului pe tronurile de la Iasi si Bucuresti.

Neputand institui si acorda legal ordinul, Cuza se va multumi sa inmaneze catorva dintre apropiatii sai cateva dintre insemne, dar nu ca o decoratie propriu-zisa, ci mai mult ca un cadou personal, marea majoritate a insemnelor ramanand depozitate in pivnitele palatului domnesc. In aprilie 1877, o data cu izbucnirea conflictului cu Imperiul Otoman, discutiile pentru instituirea unui ordin romanesc se vor relua. Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe din cabinetul I. C. Bratianu, se implica (direct si indirect) in discutiile purtate in Camera Deputatilor pe marginea intocmirii proiectului de lege necesar instituirii unui ordin national. Dispunandu-se, deja, de vechile insemne ale Ordinului Unirii , ramase din vremea domniei lui Cuza, se decide ca forma de baza sa ramana aceeasi; se va modifica doar cifra domneasca, in locul celei avute de catre Cuza asezandu-se cea a regelui Carol I. Deviza ordinului, care nu mai corespundea noului moment istoric, va fi schimbata, alegandu-se IN FIDE SALUS (IN CREDIN A ESTE SALVAREA ). In ceea ce priveste numele ordinului, au fost avute in vedere mai multe variante, Kogalniceanu insistand pentru cel de Steaua Dunarii (preluand, astfel, numele unei publicatii unioniste pe care o editase); acesta era si numele ordinului prevazut prin proiectul legii de instituire pregatita de catre Camera la 9 mai. Denumirea de Steaua Romaniei a aparut la 10 mai 1877, o data cu votarea instituirii ordinelor, ca prim act normativ al noului stat suveran Romania. ...