Abatele Anastasie avea o carte din pergament fin care valora 20 pence si care continea textele integrale din Vechiul si Noul Testament. Intr-o zi, un calugar oarecare il viziteaza si, vazand cartea, o fura. Astfel, in acea zi, cand trebui sa citeasca din Scriptura, Anastase constata ca Biblia disparuse si intelese imediat ca acel care []Abatele Anastasie avea o carte din pergament fin care valora 20 pence si care continea textele integrale din Vechiul si Noul Testament. Intr-o zi, un calugar oarecare il viziteaza si, vazand cartea, o fura. Astfel, in acea zi, cand trebui sa citeasca din Scriptura, Anastase constata ca Biblia disparuse si intelese imediat ca acel care o luase nu putea fi decat calugarul. Dar nu il chema de teama ca la pacatul furtului s-ar mai putea adauga cel al minciunii.

Calugarul merse in oras sa vanda cartea. Cerea 18 pence pe ea. Cumparatorul spuse: Da-mi cartea ca sa verific daca merita pretul acesta. Astfel, el aduse cartea la Sfantul Anastasie si spuse: Parinte, uita-te la cartea aceasta si spune-mi ce crezi: merita 18 pence?Sf. Anastasie spuse: Da, e o carte frumoasa. i la pretul de 18 pence, e un chilipir.

Cumparatorul se intoarse la calugar si spuse: Iata banii. I-am aratat cartea parintelui Anastase si mi-a zis ca merita 18 pence.

Calugarul ramase fara replica. i asta a fost tot ce ti-a spus? Nu a mai adaugat nimic? Nu, nu a mai adaugat nimic. Bine, sa stii ca m-am razgandit; la urma urmei nu vreau sa vand aceasta carte.

Atunci se intoarse la Sf. Anastasie si il ruga cu lacrimi sa ia cartea inapoi, dar Sf. Anastasie ii spuse bland: Nu frate, pastreaz-o; e un cadou de la mineDar calugarul i-a spus: Daca nu o iei inapoi, nu voi mai avea pace.

Dupa aceasta intamplare, calugarul ramase cu Sf. Anastasie tot restul vietii lui.

Traducere, din Lb. Franceza, de Florentina JECU Braila