S-a întâmplat în 3 iulie 1887
Bucuresti) a fost un pictor si grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de arta si documentarist din Regatul Roman si unul dintre primii zece []The post S-a intamplat in 3 iulie 1887 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 3 iulie 1887 was first posted on iulie 3, 2020 at 3:48 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 iulie 1887: A murit Carol Popp de Szathmary, pictor, grafician si fotograf, considerat primul fotograf de arta roman. Carol Popp de Szathm ri (n. 11 ianuarie 1812, Cluj- d.
Bucuresti) a fost un pictor si grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de arta si documentarist din Regatul Roman si unul dintre primii zece fotografi din Europa. A fost fiul lui Daniel Szathm ry, mic nobil, fara mosie, si pastor angajat al Colegiului Reformat din Cluj.
Sotia lui Daniel Szathm ry a fost Suzanna (Zsuzsanna), nascuta Vass. Carol (K roly) Szathm ri si-a efectuat primele studii la Colegiul Reformat din Cluj. Apoi a studiat dreptul si a lucrat o vreme ca functionar la Sibiu. Supranumele de Popp (Pap) si l-a atribuit cu referire la profesia tatalui sau. In tinerete a avut o legatura romantica cu artistocrata Maria Vacarescu, viitoarea sotie a spatarului Costache Ghica si a doua sotie a printului Gheorghe Bibescu. Pe urmele acestei pasiuni a vizitat prima data Tara Romaneasca in anul 1831. Un timp a studiat pictura la Roma, unde s-a imprietenit cu Constantin Lecca. Ulterior a plecat la Viena, unde a studiat pictura la Academia de arte, printre altii, cu Peter Fendi (1792-1842) si Johann Treml (1816-1852). In continuare a efectuat doua voiaje de studii in Italia. Din 1843 a activat la Bucuresti. Prin (1853) a lucrat o vreme cu Anton Chladek. A calatorit intens in tara si strainatate, de unde a adus numeroase imagini pitoresti cu caracter de reportaj, dintre care cele executate in acuarela se disting prin verva, spontaneitate si poezie.
In pictura, limbajul sau este migalos si greoi, dar vadind acelasi spirit de observatie ascutit, mai ales in scenele reprezentand balciuri sau targuri. Ca litograf, Szathm ri a lasat un Album cu vederi din Transilvania (1841), precum si portretele deputatilor din Dieta Transilvaniei. In 1860 a realizat o harta topografica a tarii. Opera sa mai cuprinde cromolitografii si acuarele infatisand tipuri si porturi populare cu un caracter exclusiv documentar. In anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar in urma unor cercetari, a realizat si primele talbotipii (calotipii). In perioada...