S-a intamplat in 4 iulie 1864: Decret domnesc privind infiintarea Universitatii din Bucuresti, care reunea intr-un singur corp facultatile de Drept, tiinte si Litere. Primul rector a fost juristul Gh. Costaforu. (4/16). Infiintata prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si reclamandu-se ca succesoare a structurilor de []The post S-a intamplat in 4 iulie 1864 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 iulie 1864 was first posted on iulie 4, 2020 at 3:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 iulie 1864: Decret domnesc privind infiintarea Universitatii din Bucuresti, care reunea intr-un singur corp facultatile de Drept, tiinte si Litere. Primul rector a fost juristul Gh. Costaforu. (4/16). Infiintata prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si reclamandu-se ca succesoare a structurilor de invatamant superior inaugurate de Academia Domneasca (1694), Universitatea din Bucuresti a contribuit si contribuie in mod decisiv la dezvoltarea si modernizarea invatamantului, stiintei si culturii romanesti. Universitatea din Bucuresti a fost intemeiata ca scoala superioara la patru ani dupa fondarea Universitatii Iasi, prima universitate romana moderna. In 1864 la data infiintarii aceasta includea facultatile de Drept, tiinte, Filozofie (Litere).

Primul rector al sau, ales la 15 septembrie 1864, a fost juristul Gheorghe Costa-Foru. Primul doctorat in cadrul Universitatii Bucuresti a fost acordat in 1873 de catre Facultatea de Farmacie. Universitatea a cunoscut epoca de aur intre cele doua razboaie mondiale. Atunci s-a dezvoltat datorita inaltei pregatiri a profesorilor si numarului de studenti (15 700), fiind una dintre cele mai mari universitati, alaturi de Universitatea Columbia din New York, Universitatea din Paris, Universitatea din Londra si Universitatea New York. In anul 1945 aceasta perioada remarcabila a luat sfarsit, deoarece unii dintre cei mai buni profesori au fost destituiti iar altii au fost inchisi pentru ca s-au opus, intr-un fel sau altul, regimului comunist. Dupa cativa ani, unii profesori s-au intors, dar atmosfera nu a mai fost aceea a libertatii de a gandi si a competitiei deschise. Dupa 1990, s-au facut progrese semnificative in domeniul predarii iar numarul studentilor creste. In prezent, Universitatea din Bucuresti numara 19 facultati, 21 de scoli doctorale, peste 2.000 de cadre...