S-a intamplat in 7 iulie 1857, 7/19: Au inceput in Moldova alegerile pentru Adunarea ad-hoc (convocate prin hotararea Congresului de pace de la Paris, 1856), falsificate de ultraconservatorul Nicolae Conachi-Vogoride, ostil unirii Moldovei cu ara Romaneasca. La 24 iulie/5 august Franta, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei decid ruperea legaturilor cu Poarta []The post S-a intamplat in 7 iulie 1857, 7/19 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 iulie 1857, 7/19 was first posted on iulie 7, 2020 at 2:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 iulie 1857, 7/19: Au inceput in Moldova alegerile pentru Adunarea ad-hoc (convocate prin hotararea Congresului de pace de la Paris, 1856), falsificate de ultraconservatorul Nicolae Conachi-Vogoride, ostil unirii Moldovei cu ara Romaneasca. La 24 iulie/5 august Franta, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei decid ruperea legaturilor cu Poarta Otomana, care refuzase sa anuleze alegerile falsificate din Moldova; ca urmare a intrevederii dintre Napoleon al III-lea si regina Victoria (din 25 iulie/6 august), se ajunge la o solutie de compromis: Marea Britanie accepta anularea alegerilor (falsificate) din Moldova, iar Franta se multumeste cu o unire partiala, ara Romaneasca si Moldova urmand sa aiba institutii similare, renuntand insa la proiectul privind unirea Principatelor sub un principe strain; aceste hotarari marcheaza, pe plan diplomatic, un moment important in realizarea statului roman. La 7/19.

IX.1857 vor incepe alegerile pentru Adunarea ad-hoc a arii Romanesti (castigate de unionisti). Congresul de pace de la Paris (13/25 februarie 18/30 martie 1856), care punea capat razboiului Crimeii dupa infrangerea Rusiei de catre o alianta a marilor puteri europene din care faceau parte Anglia, Franta, Turcia si Regatul Sardiniei, a luat o serie de hotarari importante pentru viitorul Principatelor Romane si al poporului roman. Principatele Romane Moldova si ara Romaneasca (Valahia) intrau sub garantia colectiva a puterilor europene. Se avea in vedere revizuirea legilor lor fundamentale, alegerea unor Adunari ad-hoc care sa exprime atitudinea romanilor in privinta Unirii, integrarea in granitele Moldovei a trei judete din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), trimiterea in Principate a unei Comisii Europene cu misiunea de a propune bazele viitoarei lor organizari , libertatea navigatiei pe Dunare s.a. Ad hoc este o expresie latina cu sensul de pentru aceasta (anume pentru acest scop ), folosita printre altele pentru a caracteriza un organ infiintat spre a exercita o misiune cu caracter temporar, de circumstanta. Intr-un sens foarte general, ad hoc semnifica o solutie adoptata pentru un scop precis, spre deosebire de o solutie permanenta sau indelung elaborata. Situatia s-a schimbat fundamental in cele doua tari romane, dupa inlocuirea domnitorilor de pana atunci cu loctiitorii de domn, caimacami, in Moldova, Teodor Bals (iulie 1856-1 martie 1857), dupa moartea acestuia fiind numit Nicolae Conache-Vogoridi (martie 1857-toamna lui 1858), ambii antiunionisti, si in ara Romaneasca Alexandru Ghica (iulie 1856-toamna lui 1858) favorabil Unirii, ce au avut drept scop principal organizarea alegerilor pentru Divanurile ad-hoc. Turcia, Rusia si Austria, au pus in aplicare planuri de sprijinire si finantare a unor actiuni de blocare a Partidei Unioniste din cele doua tari romane si de impiedicare a Unirii, inclusiv prin falsificarea alegerilor, coruperea decidentilor politici si lovituri de stat. Daca in Valahia majoritatea covarsitoare a opiniei publice sustinea ideea...